Kostur

stres

Prosječni čovječji kostur ima 206 kostiju: 32 u svakoj ruci, 31 u svakoj nozi, 29 u lubanji, 26 u kralješnici i 25 u grudnom košu. Kod nekih ljudi broj kostiju neznatno odstupa od normale – na primjer, možete imati još nekoliko kostiju u šakama ili stopalima ili jedna ili više kostiju može nedostajati.

Pojedine kosti kostura spojene su zglobovima. Postoji nekoliko vrsta zglobova. Nepokretni zglobovi (suturae) spajaju kosti čvrsto, kao na lubanji.

Polupokretni zglobovi omogućavaju izvjesnu fleksibilnost, kao u kostima kralješnice. Pokretni zglobovi omogućavaju veliku fleksibilnost u nekoliko ravnina gibanja, kao kod ramena. Muški i ženski kostur razlikuju se vrlo malo. Jedna je razlika u tome što su muške kosti općenito nešto dulje i teže od ženskih. Nadalje, šupljina u muškoj zdjelici, okružena kostima zdjelice i krstače, uža je od šupljine ženske zdjelice kroz koju mora proći dječja glava i tijelo prilikom porođaja.

Osifikacija (okoštavanje)

U posljednjim mjesecima trudnoće vrlo mali dio kostura ploda sadrži prave kosti. Tada se većina kostiju zapravo sastoji od hrskavice. Kako dijete raste, hrskavica se pretvara u pravu kost – procesom poznatim kao “osifikacija”. Područja osifikacije javljaju se u određeno doba za vrijeme rasta zdravog djeteta. Na rendgenu se vide samo oblikovane kosti (hrskavica je praktički nevidljiva); stoga je osifikaciju lako otkriti na rendgenu. Niz rendgenskih slika (dolje) pokazuje kako se “kosti” gležnja i stopala djeteta postepeno razvijaju i zamjenjuju “nevidljivu” hrskavicu sve do sredine puberteta kada kosti poprimaju svoj zreli, odrasli oblik.

okoštavanje
Proces okoštavanja