Istegnuće Mišića Simptomi I Liječenje

istegnuće mišića

Ako se mišić previše istegne – npr. zbog žestoke ili neuobičajene aktivnosti – može doći do kidanja dijela mišićnih vlakana. Mišić se tada kontrahira (skupi), a može i oteći zbog unutarnjeg krvarenja. U nekim slučajevima može uslijediti i ruptura (potpuno kidanje) mišića.

Simptomi

Glavni simptom je bol prilikom ozljede. Istegnuti mišić je bolno osjetljiv, može oteći i neće djelotvorno funkcionirati sve dok pokidana vlakna ne zacijele. Međutim, ako je došlo do rupture, mišić neće uopće funkcionirati. Mišić koji postepeno postane ukočen, osjetljiv i bolan (često preko noći) ne mora biti istegnut; ovi su simptomi mogući i kod prekomjernog naprezanja mišića.

Učestalost

Gotovo svatko kadtad istegne mišić. Ovakvim ozljedama posebno su sklone osobe koje se aktivno bave sportom. Rupture mišića su znatno rjeđe.

Opasnosti

U većini slučajeva oporavak je brz i potpun, pa nema ojiasnosti od trajnog gubitka pokretnosti. Što ste stariji, to je stupanj mogućeg oštećenja veći, a oporavak sporiji. Međutim, rupturirani mišić može postati potpuno beskoristan ako se uspješno ne izliječi.

Što poduzeti?

Ako ste istegnuli mišić, ali vam se čini da nije jako oštećen, primijenite preporučene mjere samopomoći. Ako osjećate jake bolove, ili ako je zahvaćeno područje jako oteklo, obratite se liječniku koji će pažljivim pregledom ozljede procijeniti stupanj ozljede.

Liječenje

Samopomoć: dok bolovi traju, nastojte čim manje naprezati istegnuti mišić. Mišić ćete moći učvrstiti povijanjem, ali pazite da ga ne povijete prejako, jer bi dodatni otok mogao poremetiti optok krvi. Možda ćete morati uzeti i sredstvo protiv bolova, npr. paracet. Kad bolovi popuste, počnite ponovno vje­žbati mišić kako biste spriječili ukočenost zglobova.

Stručna pomoć: liječenje zavisi o stupnju ozljede. Liječnik će vam možda propisati neko sredstvo protiv bolova jače od paraceta kao i sredstvo za relaksiranje (opuštanje) mišića. Ako ste ozlijedili nogu, savjetovat će vam da koristite štake; ako je riječ o ruci. primijenite povez o vratu. Liječnik će vam možda savjetovati i fizikalnu terapiju. Ako se radi o rupturi mišića, možda će jedino rješenje biti kirurški zahvat.