Infekciozni Artritis

Infekciozni artritis

Zbog mnogih infekcija kao što su reumatska groznica, rubeola, zaušnjaci i vodene kozice, zglobovi mogu oteći i boljeti. Ti simptomi artritisa će redovito nestati kad se suzbije osnovna infekcija, i to nisu simptomi infekcioznog artritisa.

Pravi infekciozni artritis je rijetka bolest što ga uzrokuju bakterije u zglobu. Bakterije mogu ući kroz ranu ili dospjeti u zglob krvotokom s nekog udaljenog žarišta ili se neposredno raširiti s obližnje infekcije. Čim dospiju u zglob, bakterije se počnu množiti, uzrokujući crvenilo, bolove i otoke zbog upale i nagomilavanja gnoja. Najvjerojatnije će bolest napasti samo jedan zglob, ali će bolesnik imati povišenu temperaturu do 40° C.

Što poduzeti?

Ako imate simptome infekcioznog artritisa, odmah se obratite liječniku. Ako se bolest ne liječi, zglob se može ukočiti i postati gotovo neupotrebljiv. Liječnik će vam pregledati otečeni zglob, te eventualno iglom i štrcaljkom izvući dio nagomilane tekućine. Nalaz pregleda te tekućine mora potvrditi dijagnozu. Bolest se liječi antibioticima (tabletama i/ili injekcijama izravno u zglob). Kad zglob ozdravi, liječnik će vas podučiti kako da razgibavate zglob da se ne bi trajno ukočio.