Hernija Simptomi I Liječenje

Hernija

Hernija (kila) je izbočenje mekog tkiva koje se probija kroz mišiće ili između njih. Tjelesni mišići su obično napeti i čvrsti. Oni stežu razna tkiva i organe kako bi ih zadržali u ispravnom položaju. Međutim, mišići katkada oslabe ili omlohave, na primjer zbog prevelikog napora ili kongenitalne (prirođene) slabosti. Kad se to dogodi, meka tkiva se probijaju kroz slaba mjesta i stvaraju izbočenje (ili vreću) poznato kao kila.

Hernije se mogu javiti na mnogim dijelovima tijela, ali su najčešće na trbušnoj stijenci. Trbušna stijenka sastoji se od ploha mišića koji okružuju organe u trbušnoj šupljini – želudac, crijeva, jetru, bubrege i spolne organe. Čvrsti mišići trbušne stijenke pridržavaju trbušne organe čak i pri povišenom pritisku unutar trbušne šupljine – na primjer prilikom kašlja, kihanja, dizanja teškog tereta ili napora pri mokrenju i stolici. No ako se na stijenci pojavi slabo mjesto, pritisak u trbušnoj šupljini može prisiliti mišiće da se na tom mjestu razdvoje. Dio sadržaja trbušne šupljine, često crijevno tkivo, probija se zatim kroz mišiće pa nastaje ispupčenje koje je često vidljivo.

Vrlo česta vrsta kile je hijatus-hernija koja se javlja na ošitu ili dijafragmi – mišićnoj pregradi što odvaja grudni koš od trbušne šupljine.

Simptomi

Glavni simptom trbušne kile bit će vjerojatno ispupčenje ili oteklina. Ispupčenje se obično polako razvija tjednima, ali se može i naglo oblikovati – na primjer, zbog napora pri dizanju teškog tereta. Na mjestu ispupčenja možete osjećati težinu i bol na pritisak.
Većina kila može se jednostavno gurnuti natrag na mjesto, pa se tada nazivaju reponibilne kile. One koje se ne mogu ugurati natrag zovu se ireponibilne kile, i obično se mogu izliječiti samo kirurškim putem. Operativni se zahvat općenito preporuča i za reponibilne hernije zato što se one često vraćaju i mogu ponekad uzrokovati bolove.

Opasnosti

Ako u trbušnu kilu dospije dio crijeva, može doći do zastoja u prolazu crijevnog sadržaja, tj. do tzv. blatnog zastoja ili opstrukcijske kile. Ako imate takvu kilu, imat ćete sve jače bolove u trbuhu uz mučninu i povraćanje. Druga opasnost kod trbušne hernije prijeti od uklještenja (strangulacije). Ukliještena kila je proširena tako da sprečava dovod krvi u tkiva u njoj. Ukliještena kila raste, crvena je i vrlo bolna. Opstrukcijska i ukliještena kila zahtijevaju hitnu liječničku intervenciju.

Liječenje

Uvijek se obratite liječniku kad zapazite neku oteklinu ili ispupčenje koje, iz neobjašnjivih razloga, traje dulje od tjedan dana. Ako liječnik utvrdi da imate kilu, po svoj prilici će vam preporučiti operaciju. Kirurško liječenje je općenito najpreporučljivije, čak i za reponibilne kile. Liječnik će vam vjerojatno preporučiti da neko vrijeme nosite korzet (steznik) ili pojas za kilu, ali kod mladih ljudi je to samo privremena mjera. Većina kila se obično polako pogoršava i uvijek postoji istodobna opasnost od opstrukcijske i ukliještene kile, koje se često moraju hitno operirati. Kile se operiraju tako da se izbočeno tkivo gurne natrag na svoje mjesto, nakon čega se olabavljeni mišići stežu ili međusobno sašiju. Dok se oporavljate nakon operacije, morate pažljivo slušati liječnikove upute zato što svaka nagla aktivnost, kojom se opterećuju trbušni mišići, može dovesti do ponovnog nastanka kile.