Bursitis

Bursitis

Bursa (sluzna vreća) služi za podmazivanje, tj. za smanjenje trenja među tjelesnim tkivima koja se neprekidno gibaju jedna povrh drugih. Burse se nalaze blizu zglobova, i to između kože i kosti ili između tetive i kostiju. Ako dođe do podražaja burse zbog pritiska ili zbog ozljede susjednog zgloba, sluzna vreća se može upaliti i ispuniti tekućinom. To je bursitis.

Bolesno stanje, koje se javlja u koljenu ljudi koji rade klečeći, poznati je primjer bursitisa u području ivera (patele). Drugi zglobovi posebno skloni bursitisu su zglobovi lakta, pete, baze nožnog palca (vidi upala egzostoze) i ramena.

Što poduzeti?

Bursitis nije teška bolest. Obično nestaje sama od sebe za tjedan-dva, naročito ako se čuvate pritiska na bolno mjesto sve dok je otečeno. Ako tegobe potraju, obratite se liječniku koji će vam pregledati zglob da postavi dijagnozu. Da smanji eventualni otok, liječnik će pomoću igle i štrcaljke izvući tekućinu s bolnog mjesta, a zatim čvrsto poviti zglob.

Liječenje

Bursitis se znade opetovano javiti na nekim mjestima. U tom bi slučaju bilo uputno odstraniti bursu koja izaziva tegobe. Kirurški zahvat se obavlja pod lokalnom ili općom anestezijom, i rijetko kada je potrebno ostati u bolnici dulje od 24 sata. Ako se zahvat ne može obaviti, kao kod bolne burse duboko u tkivima ramena, najuspješnije liječenje je injekcija kortikosteroida ili lokalnog anestetika u najbolnije područje.