Bol U Leđima

Bol u leđima

Kičmeni stup (kralješnica) proteže se od baze lubanje do donjeg dijela stražnjice i sastoji se iz više od 30 odvojenih kostiju koje se zovu kralješci. Kralješci su spojeni jakim ligamentima, a između njih se nalaze savitljivi diskovi nalik na brtvene pločice. Svaki disk se sastoji od žilave, vlaknaste ovojnice koja obavija želatinastu unutarnju tvar; ovakva građa omogućuje dovoljno savitljivosti za pokretanje (do određene mjere) cijele kralješnice. Većina bolesti kralješnice nastaje djelomično zbog te ograničene savitljivosti. Pogrešan zakret tijela ili preopterećenje jedne karike u tom lancu može imati bolne posljedice za samu kralješnicu i za brojne mišiće i ligamente koji povezuju kralješke.

Osjetljivost na bolove pojačava se zbog činjenice što leđna moždina, glavni dio centralnog nervnog sistema, prolazi kičmenim kanalom čitavom dužinom kralješnice. Osim toga, u kralješnici postoje i uski bočni kanali kroz koje prolaze periferni živci na putu u ostale dijelove tijela i iz njih. Zbog toga svaka tegoba s kralješkom, ligamentom ili diskom može vršiti pritisak na neki dio živčanog sistema. Poremećaji u kralješnici mogu izazvati simptome, kao što su bolovi ili slabost u gotovo svakom dijelu tijela.

Nespecifični bolovi

Veliku većinu bolova u leđima često nazivamo “nespecifičnima” zato što nemaju očitog uzroka (pa se zato i ne liječe lako). Većina nespecifičnih bolova u leđima nastaje zbog naprezanja ligamenta ili zgloba kralješka, pa zbog toga nastaje bolni spazani (grč) u okolnim mišićima. U drugim slučajevima bolovi nastaju zbog fibrozitisa koji zahvaća leđne mišiće. Osim toga, kod nekih se ljudi javljaju bolovi u leđima kad su pod utjecajem stresa, kao što se kod drugih javlja glavobolja zbog napetosti.

Simptomi nespecifičnih bolova

Bolovi, općenito povezani s ukočenosti, mogu se razvijati polako ili nastati iznenada. To mogu biti trajni bolovi ili se mogu javiti samo u određenim položajima tijela. Kašljanje i kihanje, kao i savijanje i zakretanje, tijela vjerojatno će pojačati bolove. Katkada se bolovi mogu javiti samo na jednom mjestu. Tri najčešća područja lokaliziranih bolova, kod lumbaga, kokcigodinije i išijasa.

Učestalost

U Velikoj Britaniji se nespecifični bolovi u leđima javljaju kod najmanje 2% stanovnika, i to podjednako kod oba spola. Bolovi u leđima svih vrsta su značajan zdravstveni problem, te su najznačajniji pojedinačni uzrok izostanka s posla. Premda su nespecifični bolovi u leđima često tako jaki
da je bolesniku teško obavljati svakodnevne poslove, praktički nema opasnosti od komplikacija. Takvi bolovi obično prolaze sami od sebe ali se, na žalost, često vraćaju.

Što poduzeti?

Pročitajte liječenje bolova u leđima.
Ako bolovi potraju dulje od tri – četiri dana, ili ako se pojave tegobe sa stolicom ili mokraćnim mjehurom, obratite se liječniku.
Nespecifične bolove u leđima je teško dijagnosticirati zbog njihove prirode. Pošto vam pregleda leđa, liječnik će vas uputiti na rendgensko snimanje kralješnice da bi isključio mogućnost prolapsa (ispada) diska ili spondiloze. No. u većini slučajeva nespecifičnih bolova u leđima pacijentima se savjetuje da nastave s mjerama samopomoći još nekoliko dana. Liječnik vam može propisati jače lijekove protiv bolova ili mišićni relaksans, ili možda injekciju kortikosteroida, ako se bolno mjesto može odrediti. Masaža i osteopatska manipulacija mogu dati izvanredne rezultate. U obzir dolazi i akupunktura.