Ankilozantni Spondilitis Simptomi I Liječenje

Ankilozantni spondilitis

Spondilitis je upala zglobova koji povezuju kralješke. Kod ankilozantnog spondilitisa upala se polako povlači, ali ostavlja otvrdnule, oštećene zglobove zbog kojih odvojeni pršljenovi kralješnice međusobno srašćuju. Do sada nije otkriven uzrok te bolesti. Prvi će biti zahvaćeni sakroilijakalni zglobovi što spajaju bazu kralješnice sa zdjelicom (pelvisom). Koštane tvorbe međusobno srašćuju prethodno odvojene kosti i nastala ukočenost može polako napredovati uz kralješnicu sve dok ne zahvati mnoge (ako ne i sve) intervertebralne zglobove.

Simptomi

Ankilozantni spondilitis često počinje s bolovima u donjem dijelu leđa koji se mogu proširiti na stražnjicu. Bolovi i ukočenost su općenito najizrazitiji ujutro. Možete imati i bolne i ukočene kukove, i opći osjećaj ukočenosti kičme. Neki bolesnici osjećaju neodređene bolove u prsima i, što je čudno, bolnu osjetljivost iznad peta. Osjećat ćete se općenito loše uz gubitak energije, mršavljenje, slab apetit i neznatno povišenu temperaturu. Iz nepoznatih razloga oči mogu biti crvene i bolne.

Učestalost

Od ove bolesti boluje samo otprilike jedna na 2000 osoba. Javlja se 10 puta češće kod muškaraca nego kod žena, uglavnom između 20. i 40. godine života. Čini se daje ta bolest donekle nasljedna.

Opasnosti

Premda bolest obično ne napreduje daleko uz kičmu, ponekad se to ipak događa; bolesniku se ukoči kičma, pa se glava može trajno spustiti na prsa. I rebra mogu biti zahvaćena na hvatištu s kičmom, a time se smanjuje sposobnost disanja zbog stezanja pluća. Zbog toga postoji uvijek mogućnost infekcije u grudnom košu. Bolest može zahvatiti i čeljusti stvarajući teškoće sa žvakanjem i govorenjem.

Što poduzeti?

Ako imate simptome ankilozantnog spondilitisa, obratite se liječniku koji će prilikom pregleda obratiti posebnu pažnju na stupanj pokretljivosti vaše kičme i širenje prsnog koša. Vjerojatno ćete morati obaviti dijagnostičke pretrage krvi i rendgensko snimanje kralješnice i zdjelice.

Liječenje

Samopomoć: bitne su redovite tjelesne aktivnosti, naročito plivanje. Nastojte duboko disati, spavati na tvrdom madracu i ne upotrebljavajte jastuk. Naviknite se spavati na prsima, a ne na leđima ili boku. Sve te mjere samopomoći pomoći će vam da održite snagu leđnih mišića i spriječite trajnu ukočenost, tj. zgrčenost.
Stručna pomoć: liječnik vas može uputiti fizioterapeutu koji će vas podučiti specijalnim vježbama za pravilnije držanje. Liječnik vam može propisati lijekove protiv bolova i antiinflamatorike (u tabletama).
Jako savijena kičma može se ispraviti osteotomijom, kirurškim zahvatom radi ispravljanja savijenih, sraštenih kostiju. No, pri svakom takvom zahvatu postoji rizik od povrede leđne moždine, pa se stoga primjenjuje samo u vrlo teškim slučajevima. Ako su vam kukovi jako oštećeni zbog ankilozantnog spondilitisa, liječnik vam može preporučiti zamjenu zgloba umjetnim zglobom.