Tromboza Dubokih Vena Simptomi i Liječenje

tromboza dubokih vena

Tromboza je stvaranje ugruška krvi (tromba) koji može djelomično ili potpuno začepiti krvnu žilu. Tromboza u upaljenoj površinskoj veni uzrokuje tromboflebitis. Ako se ugrušak krvi stvori i u dubljoj veni, posljedica je tromboza dubokih vena. Od mnogih mogućih uzroka glavni je uzrok nepokretnost. Premda se to stanje najčešće javlja u nogama, može se javiti svagdje, naročito u donjem dijelu trbušne šupljine.

Tromboza dubokih vena simptomi

Područje što ga “poslužuje” vena (obično list ili bedro) otekne i boli zato što je poremećen normalan optok krvi, pa se tlak u venama i kapilarama povećava. Od toga u nozi nastaju edemi (jastučasti otoci koji ostaju udubljeni ako ih pritisnete). Ako se tromboza ne pojavi u nozi, možda neće biti ni simptoma, sve dok se komadići ugruška ne odvoje i ne uđu u optok krvi gdje stvaraju emboliju.

Učestalost

Tromboza dubokih vena je prilično rijetka, i u prosječnoj godini zahvaća jednu na 1700 osoba. Naročito su osjetljivi stari i predebeli ljudi, osobe s nekom krvnom bolešću, kao što je policitemija i žene koje uzimaju estrogene ili u kontracepcijskim pilulama ili kao terapiju nakon menopauze. Od tromboze vena postoji opasnost i onda ako se zbog neke bolesti dugo ne krećete, pa se optok krvi uspori.

Opasnosti

Tromboza dubokih vena može izazvati opasne komplikacije kao što je plućna embolija koja može završiti smrću.

Što poduzeti

Ako mislite da imate trombozu dubokih vena, obratite se liječniku. Na pregledu će liječik usredotočiti pažnju na vaše srce, pluća i optok krvi. Radi određivanja mjesta tromboze u nozi potrebna je flebografija. U određenim slučajevima provode se i specijalne pretrage ultrazvukom i radioaktivnim fibrinogenom koje omogućuju liječniku da potvrdi dijagnozu, te da točno utvrdi mjesto i veličinu tromba.

Tromboza dubokih vena liječenje

Samopomoć: kako biste spriječili nastajanje ugrušaka krvi u dubokim venama, pazite da se ne udebljate i da se dovoljno krećete. Ta je bolest danas postala rjeđa otkako se potiče dizanje i kretanje ubrzo nakon neke operacije li porođaja. Žene iznad 35. godine, koje uzimaju kontracepcijske pilule, neka traže od liječnika da im dade neko drugo kontracepcijsko sredstvo; opasnost od tromboze, koja može nastati od kontracepcijskih pilula, raste s godinama. Prestanite pušiti.

Stručna pomoć: ako se spremate na neku operaciju, a liječnik smatra da ste skloni trombozi dubokih vena, dat će vam injekciju antikoagulansa i prije i poslije operacije. Ako ste prikovani uz krevet dulje vremena, liječnik će vam savjetovati da pregibate nožne mišiće, mičete nožnim prstima i okrećete noge u gležnjevima da pojačate cirkulaciju krvi. Noge nepokretnih osoba se podižu mehaničkim putem i stavljaju u plastične vrećice koje se naizmjence pune zrakom i prazne. Takvo pumpanje održava optok krvi.
Ako se tromboza dubokih vena već pojavila, dobit ćete visoke doze antikoagulansa u kombinaciji s analgetikom, npr. aspirinom, radi ublažavanja boli. Budući da ta sredstva, ako se ne primjenjuju kako treba, mogu izazvati krvarenje, moraju se uzimati točno prema liječnikovoj uputi (obično nekoliko tjedana). Većina se ugrušaka krvi postepeno resorbira u krvotok. U tvrdokornim slučajevima se katkada daju trombolitici radi rastvaranja ugrušaka. No, takvi su slučajevi rijetki.
Ponekad je potrebno kirurško odstranjenje ugrušaka. Dok je bolesnik u općoj anesteziji, ugrušci se mehaničkim putem usisaju prilikom operacije koja je obično uspješna.