Tromboflebitis Simptomi i Liječenje

tromboflebitis

Tromboflebitis je upala vene koju obično uzrokuje infekcija ili ozljeda. Kad se to dogodi, poremeti se protok krvi kroz ohrapavjelu, otečenu venu, što dovodi do stvaranja krvnih ugrušaka (tromba) koji prianjaju uza stijenku upaljene vene. Nastali poremećaj naziva se tromboflebitisom.

Općenito se javlja u površinskim venama, zato što njima prijeti najveća opasnost od infekcije ili ozljede, a najčešće ga nalazimo u donjim udovima.

Tromboflebitis simptomi

Glavni simptomi su bolovi, crvenilo, osjetljivost na dodir, svrbež i tvrd otok poput konopa duž vene. Ako se radi o infekciji, može se javiti i povišena temperatura.

Učestalost

Bolest zahvaća nešto češće žene nego muškarce. Rijetko kada uzrokuje smrt. Samo jedna na 1000 osoba može umrijeti od neposrednih posljedica tromboflebitisa.
Vjerojatnije je da će se tromboflebitis javiti kod osoba s varikoznim ili proširenim venama ili osoba kod kojih liječenje zahtijeva umetanje cijevi ili igala u vene. (Svaki takav postupak može uzrokovati tromboflebitis zbog tjelesnog nadražaja.)

Opasnosti

Ako postoji infekcija koja se ne liječi, može doći do otrovanja krvi. Postoji i mala mogućnost da krvni ugrušci, koji putuju cirkulacijom, negdje zapnu – na primjer, u dubljim venama.

Što poduzeti?

Ako nema dulje infekcije, tromboflebitis obično nestaje za otprilike tjedan dana. U svakom slučaju morate se obratiti liječniku koji će dijagnosticirati bolest na pregledu i bez specijalnih pretraga.

Tromboflebitis liječenje

Samopomoć: uzmite jedan do dva aspirina svakih nekoliko sati da olakšate bol, i cinkovu mast, koju možete kupiti bez recepta, da ublažite svrbež.

Stručna pomoć: liječnik će vam propisati antibiotik ako se radi o infekciji. Preporučit će vam da omotate zahvaćeno područje elastičnim zavojem radi ubrzanja cirkulacije krvi (u veni) kojom će se povući ugrušci krvi i spriječiti stvaranje novih ugrušaka. Ako se liječi, tromboflebitis obično potpuno nestaje za nekoliko tjedana.