Temporalni Arteriitis

Temporalni Arteriitis

Ako vam je bilo koja arterija kronično upaljena, pa se od te upale stvara zadebljanje stijenke i smanjuje količina krvi što je raznose arterije, bolujete od arteriitisa.

Bolest se zove temporalni arteriitis zato što uglavnom zahvaća dvije arterije koje prolaze iza sljepoočica u glavi. Temporalne ili sljepoočne arterije su ogranci glavnih arterija koje prokrvljuju glavu (karotida ili vratnih arterija).

Temporalni arteriitis simptomi

Najčešći simptom je glavobolja (tupi bolovi koji »kuckaju«) s jedne i druge strane čela. Arterija, od koje nastaje glavobolja, može biti otečena, crvena i bolna na dodir. Drugi mogući simptomi su nešto povišena temperatura, gubitak apetita i mršavljenje, i opći bolovi u mišićima, premda su bolovi u mišićima karakterističniji za vrlo sličnu bolest koja se zove reumatska polimialgija.

Učestalost

Temporalni arteriitis uglavnom zahvaća osobe iznad 55. godine života. Mogućnost dobivanja te bolesti naglo raste s godinama. Na svakih 2000 šezdesetogodišnjaka razboli se otprilike jedna osoba, dok je taj omjer kod osamdesetogodišnjaka 1 naprama 125. Žene su dvaput osjetljivije od muškaraca.

Opasnosti

U teškim slučajevima temporalni arteriitis uzrokuje moždani udar, iako najčešće zahvaća oči; 50% bolesnika ima smetnje na očima koje najčešće dovode do izvjesnog gubitka vida. Prije primjene suvremene terapije lijekovima sljepoća je pogađala oko 30% ljudi.

Što poduzeti?

Ako vas muče uporne glavobolje, morate se obratiti liječniku. Ako su glavobolje popraćene drugim simptomima temporalnog arteriitisa i ako vam je više od 55 godina, liječnik će posumnjati na tu bolest. Pretraga krvi će pokazati da li je temporalni arteriitis uzrok vaših tegoba. Liječnik može također odlučiti da vam izvadi mali dio temporalne arterije (pod lokalnom anestezijom) radi mikroskopskog ispitivanja, a katkada je potrebno i više takvih biopsija. Kako bi potvrdio dijagnozu i odredio koji dio arterije valja odstraniti, liječniku će (iako rijetko) možda biti potreban arteriogram.

Temporalni arteriitis liječenje

Liječnik će vam vjerojatno prepisati protivupalno kortikosteroidno sredstvo. Možda ćete te tablete morati uzimati dugoročno. Redovite pretrage krvi će pokazati da li kortikosteroidi suzbijaju bolest smirivanjem upale zahvaćenih arterija. Kortikosteroidi mogu izazvati nekoliko nuspojava, ali većina njih se neće javiti s obzirom na dozu koja je potrebna za liječenje temporalnog arteriitisa. No, čim počnete uzimati taj lijek, morate ga redovito uzimati sve dok vam liječnik ne kaže da smanjite dozu, odnosno prekinete s uzimanjem.

Dugoročni izgledi

Ako se obratite liječniku dok je bolest u sasvim početnom stanju i surađujete s njim uzimajući redovito kortikosteroide, imate 75% izgleda na potpuno ozdravljenje. No. ako bolest nije dijagnosticirana u sasvim početnom stadiju, izgledi neće biti tako povoljni.