Suha Gangrena

Suha gangrena

Gangrena je naziv za mrtvo, deoksigenizirano tkivo. Karakteristična crna boja je znak da su koža, a (često) i mišić i kost ispod nje mrtvi. Postoje dva osnovna oblika gangrene: suha i vlažna.

Suha gangrena nije posljedica bakterijske infekcije, već je dotok krvi u neka tkiva jednostavno prekinut ili smanjen. To može biti posljedica embolije arterija, slabe cirkulacije zbog šećerne bolesti ili arterioskleroze, a često i smrzotine. Područje lišeno kisika odumire, ali gangrena se ne širi izvan tog područja.

Odumiranje tkiva je bolno. Kad tkivo odumre, gubi se osjet i tkivo postepeno pocrni. Vidljiva crta označava granicu između mrtvog i živog tkiva.

Učestalost

U Velikoj Britaniji od suhe gangrene umire godišnje samo jedna na 25 000 osoba. No, budući da mrtvo tkivo nije otporno na infekcije, uvijek postoji opasnost da ovaj oblik gangrene izazove vlažnu gangrenu ili otrovanje krvi.

Što poduzeti?

Ako imate jedan od poremećaja koji mogu dovesti do suhe gangrene, možete poduzeti niz mjera opreza. Nemojte pušiti. Ako imate šećernu bolest, držite je pod kontrolom. Ako mislite da biste mogli dobiti suhu gangrenu, odmah se obratite liječniku.

Liječenje

Liječnik će nastojati raznim mjerama poboljšati cirkulaciju krvi u zahvaćeno područje prije no što bude prekasno. Antikoagulansi ili vazodilatatori mogu se pokazati korisnima, ali preporučljiv je i kirurški zahvat kojim se otčepljava ili obilazi začepljena arterija.

Ako se gangrena inficira, dobit ćete antibiotike radi sprečavanja razvoja vlažne gangrene. Ako suha gangrena ne reagira na liječenje, amputacija zahvaćenog dijela je neizbježna. Obično je potrebno odstraniti i dio živog tkiva zajedno s gangrenoznim područjem.

Ako se to ne učini, poremećaj optoka, koji je izazvao gangrenu, može spriječiti potpuno ozdravljenje nakon operacije.