Smrzotine

smrzotine

Smrzotine – smrzavanje kože i potkožnog tkiva – se javljaju kad na dio tijela ozbiljno djeluje temperatura koja je mnogo niža od ledišta (usporedi Ozebline). Prekida se dotok krvi u zahvaćeno područje i, u teškim slučajevima, stanice kože su trajno oštećene.

Smrzotine mogu zahvatiti bilo koji dio tijela, ali su u najvećoj opasnosti šake, stopala, nos i uši. Smrznuta koža je kruta, blijeda, hladna i bezbolna. Kad se odmrzne pocrveni i boli. Svatko tko je izložen dva sata (ili dulje) velikoj hladnoći može se smrznuti, ali najosjetljiviji su ljudi s aterosklerozom ili osobe koje se liječe betablokatorima.

Za obranu od smrzotina nosite nekoliko slojeva tople odjeće ispod nepromočivog ogrtača koji vas štiti i od vjetra. Pazite na zaštitu uši, šaka i stopala (ako je moguće i nosa). Zapamtite da iscrpljenost, alkohol i nedostatak kisika na velikim visinama može loše utjecati na vašu sposobnost rasuđivanja, jer se tada nećete obazirati na tjelesne smetnje koje upozoravaju na pojavu smrzotina.

Smrzotine se moraju odmah liječiti. Svaka minuta zakašnjenja smanjuje izglede na ozdravljenje. Stoga upamtite upute za svladavanje tih tegoba prije no što se izložite hladnoći u uvjetima gdje možda neće biti raspoložive liječničke pomoći.

Ako se nakon ugrijavanja smrzotine potpuno ne oporavite, obratite se što prije liječniku. Postoji opasnost od suhe gangrene zbog koje će možda biti potrebno amputirati smrznuti dio tijela. No, ako se brzo pristupi liječenju, smrzotine obično nemaju posljedica.