Raynaudova Bolest Simptomi i Liječenje

Raynaudova Bolest

Ovaj poremećaj optoka krvi zahvaća prste na rukama, a povremeno i na nogama; pri tom male arterije, koje prokrvljuju prste, postanu posebno osjetljive na nisku temperaturu i iznenada se stegnu, smanjujući dotok krvi u zahvaćeno područje. U početku je to stezanje samo privremeni spazam (grč), koji se ublažava toplinom, ali on može na kraju postati trajan. Zbog nedostatka oksigenizirane krvi zahvaćeno područje poblijedi, a često i poplavi. Kad spazam popusti, svježa se krv vraća i bljedoća nestaje.

Raynaudova bolest se može javiti i kao sekundarna posljedica nekih stanja, a ne samo hladnoće. Kod radnika koji rade s tračnim pilama, pneumatskim čekićima itd. to je profesionalno oboljenje. Katkada ga uzrokuje poremećaj vezivnog tkiva, npr. sklerodermija, zatim plućno srce, Buergerova bolest, uzbuđenje ili nervni poremećaj. Može ga izazvati i osjetljivost na betablokatore.

U svim slučajevima gdje je ovaj poremećaj popratna pojava drugih bolesti radi se o Raynaudovu fenomenu, a ne o Raynaudovoj bolesti.

Raynaudova bolest simptomi

Glavni simptom je promjena boje prstiju ruke (ili drugih zahvaćenih područja). Bolova općenito nema, ali se javlja obamrlost ili »mravci« u zahvaćenom području.
Raynaudova bolest se pogoršava vrlo postepeno, dok se Raynaudov fenomen može brzo pogoršati. U kasnim stadijima tog poremećaja bolesno meso se može stegnuti, te mogu nastati ranice zato što tkiva nisu opskrbljena dovoljnom količinom krvi.

Učestalost

Bolest je vrlo česta, naročito među ženama.
Prvi put se gotovo uvijek javlja u mlađoj odrasloj dobi. U teškim slučajevima dugo stezanje arterija može završiti suhom gangrenom, ali to se rijetko događa. Češće se dešava da slaba prokrvljenost na kraju oslabi prste i katkada smanji osjet dodira.

Raynaudova bolest liječenje

Samopomoć: šake i stopala neka vam budu topli i suhi. Nosite široke rukavice i čarape te udobnu, široku obuću. Prestanite pušiti. Cigarete još više škode nedovoljnoj cirkulaciji. Nastojte ostati kod kuće kad je vani vrlo hladno.

Stručna pomoć: nastoji se potaknuti širenje malih arterija. Čak i pri trajnom oštećenju arterijskih stijenki cirkulaciju će poboljšati vazodilatatori. Alkohol je vazodilatator, pa vam liječnik može predložiti da uz obroke uzimate male količine alkohola, zato što se čini da umjerene količine alkohola ublažavaju simptome Ravnaudove bolesti.

Kod nekih slučajeva Raynaudove bolesti obavlja se operacija (simpatektomija) pri kojoj se izrežu živci koji upravljaju kontrakcijom arterija. No, premda se stanje nakon operacije često izvanredno popravlja, živci su skloni ponovnom rastu. Ako je bolest već postala trajna, možda neće biti ni privremenog poboljšanja. Iz nepoznatih razloga simpatektomija je uspješnija na nožnim nego na ručnim prstima. Većina ljudi se jednostavno pomiri s Raynaudovom bolesti. Ako se radi o Raynaudovom fenomenu, liječenje ovisi o osnovnoj bolesti.