Poremećaji Krvi

Poremećaji Krvi

Optokom krvi raznose se tijelom kisik, hranjive i kemijske tvari, vitalne za funkciju tkiva i organa. Krv se sastoji od dva osnovna dijela: to su krvne stanice (ponekad se nazivaju krvna zrnca) i tekućina, u kojoj su one raspršene, i koja se zove plazma. Poremećaji u krvi, o kojima govorimo, odnose se uglavnom na poremećaje krvnih stanica.

Crvene stanice su znatno najbrojnije krvne stanice. Njihova je funkcija odvođenje kisika iz pluća u sve dijelove tijela. One sadrže crveni pigment koji se zove hemoglobin i koji se u plućima spaja s kisikom, preda­jući ga tkivima kroz kapilare dok krv cirkulira tijelom.

Bijele stanice, kojih ima mnogo vrsta, štite tijelo od infekcije. Najbrojnije bijele stanice su neutrofili koji napadaju i proždiru mikrobe. Drugi po broju su limfociti, a jedna od njihovih funkcija je stvaranje antitijela protiv mikroba koji napadaju tijelo. Ostale (ne tako brojne) vrste bijelih stanica također pomažu u sprečavanju širenja infekcije.

Treća vrsta krvnih stanica su trombociti. Oni se skupljaju oko ozljede krvne žile i začepljuju otvor, što je prvi stadij u procesu grušanja krvi. Zatim druge tvari u plazmi pridonose zatvaranju rane.

Većina krvnih stanica stvara se u koštanoj srži kroz koju cirkulira krv. Međutim, većina limfocita se stvara u limfnim žlijezdama kojih ima u vratu, pod pazuhom, u preponama i mnogim drugim dijelovima tijela. Limfne žlijezde, te kanali i vodovi koji ih spajaju, čine limfni sustav. Kad stanice ostare ili kad se njihova funkcija poremeti, one se filtriraju iz krvotoka i uništavaju – što uglavnom obavlja slezena, ali donekle i jetra i limfne žlijezde.

Poremećaji krvi grupirani su ovako:
– nedostatak hemoglobina koji uzrokuje anemiju,
– poremećaji grušanja krvi koji uzrokuju krvarenje i hematome (potkožno krvarenje),
– kancerozne promjene bijelih stanica koje uzrokuju leukemiju,
– poremećaji stvaranja krvnih stanica u koštanoj srži i
– poremećaji koji djeluju na stanice ili žlijezde limfnog sustava.