Policitemija Simptomi I Liječenje

policitemija

Precizni regulacioni mehanizam u tijelu normalno usklađuje proizvodnju crvenih krvnih stanica u koštanoj srži, tako da je broj proizvedenih crvenih stanica jednak broju stanica koje propadaju. Kod policitemije se taj mehanizam poremeti, i koštana srž proizvodi previše crvenih krvnih stanica, dok je broj stanica koje umiru stalan. Posljedica toga je povećanje broja crvenih stanica u krvi.

Poremećaj se javlja u tri glavna oblika. Primarna policitemija (ili policitemija rubra vera), prekomjerna proizvodnja crvenih stanica, najteži je oblik te bolesti.
Sekundarna policitemija se javlja kao simptom neke druge, osnovne bolesti, npr. teškog kroničnog bronhitisa. Zbog te osnovne bolesti crvene krvne stanice ne mogu dobiti dovoljno kisika da bi ga predale tjelesnim tkivima, pa će stoga koštana srž reagirati većom proizvodnjom crvenih stanica. Ishod ovisi o uspjehu u liječenju osnovne bolesti.

Treći oblik tog poremećaja je pseudopolicitemija (relativna policitemija) koja, kako joj ime kaže, nije prava policitemija zato što joj uzrok nije greška u koštanoj srži. Umjesto toga, velika gustoća crvenih stanica je posljedica manjka krvne plazme, tekućine u kojoj su raspršene krvne stanice. Uzrok manjku krvne plazme nije poznat, ali postoji povezanost te bolesti s gojaznošću, stresom i prekomjernim pijenjem alkohola. Premda sama pseudopolicitemija nije opasna za zdravlje i rijetko zahtijeva liječenje, navedeni način života uz ovu bolest može dovesti do drugih poremećaja. Stoga se bolesnicima preporuča da smanje količinu hrane i pića.

U preostalom dijelu ovog članka govorit ćemo o primarnoj policitemiji, najtežem obliku te bolesti. Proizvedene crvene stanice su zdrave, ali su tako brojne i tako koncentrirane da štetno djeluju na organizam.

Simptomi

Tipični simptomi primarne policitemije su česte glavobolje, vrtoglavica, osjećaj “punoće” i zajapurenost. Katkada se javlja i svrbež kože – često jak i pojačan nakon tople kupke. Liječnik će na pregledu otkriti povećanje slezene koju će napipati kao otok neposre­dno ispod rebara s lijeve strane trbuha.

Učestalost

Primarna policitemija je vrlo rijetka. Godišnje se bilježi jedan slučaj na 50 000 osoba. Bolest podjednako zahvaća oba spola i javlja se uglavnom kod osoba iznad 40. godine života.

Opasnosti

Premda je primarna policitemija neizlječiva, toj je bolesti potrebno mnogo godina da se razvije, a otkad se počela liječiti, mnogi pacijenti prežive i do 20 godina. Abnormalna koncentracija crvenih stanica može dovesti do koronarne tromboze, tromboze dubokih vena, moždane kapi, uloga ili oštećenja bubrega.

Što poduzeti?

Svatko sa simptomima policitemije mora se obratiti liječniku koji će ga uputiti na krvne pretrage. Ako se utvrdi policitemija, bit će potrebna specijalna pretraga, koja se zove određivanje volumena krvi, da se otkrije o kojoj se vrsti policitemije radi. Ako je test pozitivan, liječnik će vas uputiti na druge pretrage, kao što je rendgensko snimanje bubrega (intravenozna pijelografija, IPV).

Liječenje

U većini slučajeva primarne policitemije liječenje se obavlja ambulantno. Liječenje je prvenstveno usmjereno na smanjenje broja crvenih stanica u krvi kako bi se otklonila opasnost od tromboze. Da bi se to postiglo, bolesniku se redovito vadi pola litre krvi iz vene na ruci radi odstranjenja prekomjernih krvnih stanica. U blagim slučajevima jedino potrebno liječenje bit će vađenje krvi svaka tri do četiri mjeseca. Lijekovima poput radioaktivnog fosfora (koji se uštrcava u venu) ili tabletama citostatika obično se uspješno kontrolira prekomjerna proizvodnja crvenih stanica.  Liječenje može biti djelotvorno između tri mjeseca i nekoliko godina. Kad se simptomi ponovno jave, daje se nova kura, ali će na kraju bolest prestati reagirati na sve oblike liječenja.