Ozebline

Ozebline

Zbog dugog izlaganja niskoj temperaturi krvne žile u koži i neposredno ispod kože će se normalno stezati i pri tom pohraniti toplinu (i koža će vam poblijedjeti).

Ozeblina je poremećenje te normalne reakcije. Osjetljivo živčano upravljanje površinskim krvnim žilama se poremeti, a posljedica toga je krajnja bljedoća i obamrlost zahvaćenog područja s površinama crvene, otečene, svrbljive, često popucane kože.

Učestalo izlaganje hladnoći i vlazi pojačava tegobe. Ako je temperatura mnogo niža od točke smrzavanja, koža i tkivo ispod nje mogu se čak i smrznuti .

Premda se ozebline mogu javiti bilo gdje na tijelu, one najčešće zahvaćaju šake i stopala. Neki ljudi – naročito djeca – kao da su posebno skloni tom poremećaju.

Ozebline – što poduzeti?

Ozebline su neugodne, ali ne ostavljaju trajne posljedice. Kako biste ih izbjegli, nosite po hladnom vremenu toplu i suhu odjeću i obuću, uključujući i kapu koja vam prekriva uši. Mijenjajte rukavice, obuću i čarape kad god su vlažne. Ako vas svrbi koža napudrajte je talkom. Nemojte se češati jer češanje može jače oštetiti kožu. Ne stavljajte “domaće” masti na obamrla područja.
Ako vam ozebline stvaraju nesnosne smetnje, obratite se liječniku koji vam može prepisati neki vazodilatator.