Nizak Krvni Tlak

nizak krvni tlak

Kronično visoki krvni tlak je ozbiljna tegoba, dok kronično nizak krvni tlak (niži od normalnoga) gotovo nikada ne predstavlja problem. Niski tlak, koji stvara tegobe, nastupa naglo i uzrokuje vrtoglavicu ili nesvjesticu.

Najčešći oblik je fenomen poznat kao posturalna hipotenzija. Kad skočite iz sjedećeg ili ležećeg položaja, vaše se krvne žile moraju skupiti radi održavanja normalnog krvnog tlaka u novom položaju tijela, a taj se proces odvija automatski refleksnom radnjom živčanog sustava.

No, ako imate posturalnu hipotenziju, ta se refleksna radnja na neki način poremeti. Posljedica toga je pad tlaka, pa se dotok krvi u mozak privremeno smanji naglom promjenom položaja tijela. Zbog toga dolazi do vrtoglavice ili čak do kratkog gubitka svijesti.

Posturalna hipotenzija obično nastaje zbog prekomjerne doze nekih sredstava protiv visokog krvnog tlaka. Ona djeluju na živčani sustav koji, ako je doza previsoka, može uzrokovati posturalnu hipotenziju. To se jednostavno liječi smanjenjem doze. Ponekad se posturalna hipotenzija javlja kao komplikacija u trudnoći ili nekim bolesnim stanjima kao što su šećerna bolest ili arterioskleroza.

Katkada nizak krvni tlak toliko smanji dotok krvi u mozak da će se osoba, kojoj se to desi, onesvijestiti. To se može dogoditi zbog bolesti, ili zbog tjelesne reakcije na iznenadno uzbuđenje, pothranjenost ili dugo stajanje na vrućini. Zbog povremenih nesvjestica od niskog krvnog tlaka rijetko se kada treba zabrinjavati.

Nizak krvni tlak – što poduzeti?

Ako vam se javljaju vrtoglavice, ili osjećate da biste se mogli onesvijestiti kad naglo ustanete, nastojte se dizati polako iz sjedećeg ili ležećeg položaja. Ako su napadaji nesvjestice učestali, obratite se liječniku koji će vam izmjeriti krvni tlak i eventualno vas uputiti na dijagnostičke pretrage radi otkrivanja osnovnog uzroka. No, specijalno liječenje dugotrajne hipotenzije obično nije potrebno.