Mijelom Simptomi I Liječenje

Mijelom

Među ne tako česte vrste bijelih krvnih stanica u koštanoj srži ubrajaju se plazma stanice (ovdje se ne radi o plazmi, tekućini u kojoj su raspršene sve krvne stanice). Njihova funkcija je proizvodnja antitijela koja onemogućavaju napad mikroba bilo koje bolesti što je već imate ili protiv koje ste se cijepili.

Normalno, plazma stanice čine neznatan postotak stanica koštane srži, ali kod mijeloma jedna plazma stanica pretrpi kanceroznu promjenu i počinje se množiti polako, ali sigurno i nekontrolirano.

U nekim slučajevima plazma stanice zaposjednu više od polovine koštane srži. To izaziva tri teške posljedice:
1. proizvodnja drugih krvnih stanica u koštanoj srži je poremećena;
2. prevelik broj plazma stanica stvara povišenje tlaka u koštanoj srži što kost, koja je okružuje, čini krhkom;
3. kod preostalih normalnih plazma stanica poremećena je funkcija zaštite tijela od infekcije.

Simptomi

Prvi simptom je povećana osjetljivost na infekcije, naročito u prsima. Mogu se javiti i simptomi anemije. No najkarakterističniji simptom te bolesti su bolovi u kostima – naročito u kralješcima – zbog pritiska prekomjernih plazma stanica. Katkada zbog toga kralješci pucaju i lome se, uz akutne bolove. Ako na taj način strada nekoliko kralješaka, kralješnica će biti trajno deformirana i bolesnik se neće moći uspraviti. Ponekad kost ruke ili noge toliko oslabi da se lako lomi.

Učestalost

Mijelom je rijedak i javlja se samo kod jedne na 10 000 osoba. Uglavnom zahvaća ljude iznad 50. godine života i dvaput je češći kod muškaraca.

Što poduzeti?

Ako ste prešli pedesetu i bole vas kosti, naročito u leđima, morate se obratiti liječniku. Laboratorijska analiza uzorka krvi i mokraće, te rendgenska snimka kostura potvrdit će dijagnozu i pokazati o kakvom se oštećenju kosti radi.

Liječenje

Mijelom se rijetko može izliječiti, ali liječe­nje omogućava još nekoliko godina normalnog života. U ranim stadijima bolest se obično liječi tabletama citostatika (lijek protiv novotvorevina, odnosno raka). Daju se često i tablete kortikosteroida.
Tim se liječenjem ravnomjerno uništavaju kancerozne plazma stanice u koštanoj srži. Istodobno ublažava bol u kostima, pa oštećena kost očvrsne i izliječi se.

Bolovi u kostima mogu se ublažiti i radioterapijom. Ako dođe do prijeloma kosti, najprije se liječenje provodi radioterapijom, a zatim na uobičajeni način. Anemija se liječi transfuzijama krvi. Terapija lijekovima obično traje do godinu dana. Većina pacijenata ostaje razmjerno zdrava najmanje dvije godine. Nekima se preporuča da smršave radi oterećenja kralješnice. Stanje pacijenta se budno prati, a kad se bolest vrati, primjenjuje se isto liječenje kao i prije. Time se bolest ponovno stavlja pod kontrolu, ali će nakon nekog vremena bolest prestati reagirati na lijekove i pacijent će vjerojatno podleći infekciji.