Limfom Simptomi I Liječenje

Limfom

Ova se bolest javlja kad se limfociti u limfnoj žlijezdi počnu nekontrolirano množiti stvarajući brojne deformirane limfocite zbog kojih žlijezda otekne.

To otečeno, kancerozno tkivo je oblik malignog (zloćudnog) tumora koji se zove limfom. Limfociti su pokretne stanice, i kancerozni limfociti se obično šire u slezenu i limfne žlijezde u drugim dijelovima tijela stvarajući nove tumore u tim organima.

Simptomi

Prvi simptom je obično otečena žlijezda u vratu (najčešće mjesto), ili pod pazuhom ili u preponi. Povremeno otekne istodobno nekoliko žlijezda. Ako je zahvaćena slezena, u gornjem lijevom dijelu trbušne šupljine može se javiti osjećaj »punoće« ili stezanja. Među ostale simptome ubrajaju se osjećaj općeg bolesnog stanja, gubitak apetita i mršavljenje, povišena temperatura, noćno znojenje, svrbež kože i osjetljivost na infekcije zato što deformirani limfociti ne mogu zaštititi tijelo od infekcija.

Učestalost

Limfomi su rijetki. Zahvaćaju samo jednu na 10 000 osoba. Javljaju se najčešće u srednjoj životnoj dobi i starosti, a muškarci obolijevaju dvaput češće od žena.

Opasnosti

Sve vrste limfoma završavaju smrću ako se ne liječe. Tumori koji sporo rastu općenito se teško liječe, ali baš zato što sporo rastu, čovjek može godinama živjeti prilično normalnim životom. Tumori koji brzo rastu, a razviju se za nekoliko tjedana, obično dobro reagiraju na terapiju, a neki su izlječivi.

Što poduzeti?

Ako su vam otečene žlijezde ili drugi dio tijela, pa to stanje bez očitih razloga potraje dulje od dva tjedna, obratite se liječniku. Liječnik će vam uzeti uzorak krvi i uputiti vas na pregled žlijezde, i to u bolnicu u kojoj će vam je vjerojatno odstraniti. Pretrage krvi i žljezdanog tkiva omogućit će postavljanje točne dijagnoze.
Ako se postavi dijagnoza te bolesti, njezin opseg će se utvrditi dodatnim pretragama u bolnici, npr. rendgenskim snimanjem grudnog koša i limfangiografijom.

Liječenje

Ako su zahvaćene samo žlijezde u jednom dijelu tijela, liječenje se može provesti samo radioterapijom. Ako se bolest proširila, daju se kortikosteroidi i citostatici (lijekovi protiv novotvorevina, odnosno raka). Liječenje se obično sastoji u davanju kombinacije lijekova, a bolenik provodi kratko vrijeme u bolnici. Zatim se kura ponavlja u razmacima od nekoliko tjedana.

Ako se bolest brzo razvila, može se izliječiti. Ako tumori sporo rastu ili ako liječenje zaustavlja ali ne liječi bolest, simptomi će se naposljetku ponovno javiti, pa će bolesnik dobiti još jednu kuru lijekova. Međutim, jednog će dana bolest prestati reagirati na liječenje, i bolesnik će postati sve neotporniji na infekcije, te će jedna od njih na kraju uzrokovati smrt.