Imunoinkompetencija

Imunoinkompetencija

Imunoinkompetencija je nesposobnost organizma da se brani od infekcije. Taj je poremećaj gotovo uvijek rezultat neke druge bolesti.

Kod najčešćeg oblika imunoinkompetencije, limfociti gube sposobnost proizvodnje dovoljnog broja antitijela koja tijelo štite od mikroba. Uzrok je često bolest kao što je limfom, mijelom, Hodgkinova bolest i neke vrste leukemije.

Neke vrste imunosupresivnih lijekova mogu također smanjiti proizvodnju antitijela. Mnogo rjeđe imunoinkompetencija je bolest sama po sebi. U takvim slučajevima ona je posljedica naslijeđenog poremećaja.

Liječenje

Ako je imunoinkompetencija stanje izazvano nekom drugom bolešću, ili djelovanjem lijeka koji bolesnik mora uzimati, liječi se injekcijama koncentrirane otopine antitijela koja nedostaju; otopina se priprema iz krvi davaoca. Injekcije djeluju samo nekoliko tjedana budući da se nova antitijela polako razgrađuju, pa se stoga daju sve dok nije izliječena osnovna bolest ili sve dok bolesnik ne prestane uzimati imunosupresivni lijek.

Naslijeđena vrsta imunoinkompetencije liječi se presađivanjem koštane srži s osobe koja ima isti tip tkiva. Uspjeh operacije je nepredvidiv.