Hodgkinova Bolest Simptomi I Liječenje

Hodgkinova bolest

Hodgkinova bolest se na izgled ne razlikuje od limfoma. Stanice u jednoj od limfnih žlijezda se nekontrolirano množe i šire u druge limfne žlijezde. Važna razlika je u tome što stanice kod Hodgkinove bolesti nisu tako maligne kao kod limfoma, a i postotak izlječenja je mnogo veći.

Simptomi

Glavni simptomi su trajno otečene žlijezde, obično u vratu. Može se javiti svrbež kože, kao i bolovi u povećanim žlijezdama nakon uzimanja alkohola.

Hodgkinova bolest je rijetka. Javlja se samo kod jedne na 10 000 osoba i zahvaća uglavnom osobe između 20. i 40. godine života. Kod muškaraca se javlja tri puta više nego kod žena.

Ako se liječi u početnom stadiju, postotak izlječenja je visok. Analiza krvnog uzorka i biopsija žlijezde omogućit će postavljanje dijagnoze. Druge pretrage u bolnici, kao što su rendgensko snimanje grudnog koša i limfangiografija, potrebne su radi određivanja opsega bolesti.

Liječenje

Radioterapija se primjenjuje u početnom stadiju bolesti i u takvim slučajevima uspije se izliječiti 90% bolesnika.

Ako se bolest otkrije u uznapredovalom stadiju, primjenjuje se terapija lijekovima, ponekad u kombinaciji s radioterapijom. Otprilike 20% pacijenata, koji imaju Hodgkinovu bolest u uznapredovalom stadiju, uspije se izliječiti intenzivnom terapijom lijekovima.

Ako se nakon pet godina ne vrate znakovi bolesti, gotovo je sigurno da je bolesnik izliječen. Bolesnici s uznapredovalom Hodgkinovom bolesti koji se nisu izliječili terapijom neće nakon određenog vremena reagirati na lijekove, pa će konačno izgubiti svaku otpornost na infekcije, a jedna od njih će izazvati smrt.