Hemolitička Anemija Učestalost I Liječenje

Hemolitička anemija

Hemolitička anemija se javlja kada se crvene krvne stanice raspadaju brže no što se stvaraju. Posljedica toga je manjak crvenih krvnih stanica.

Ako je bolest prirođena, obično nastaje zbog nasljedne greške u proizvodnji crvenih krvnih stanica. Posljedica te greške je abnormalni oblik crvenih krvnih stanica čiji je vijek mnogo kraći od normalnoga. Jedna vrsta kongenitalne (prirođene) hemolitičke anemije je hereditarna sferocitoza (ili familijarna aholurična žutica). Druge dvije vrste – talasemija i anemija srpastih stanica – posljedice su greške u proizvodnji hemoglobina, a ne greške u proizvodnji samih crvenih krvnih stanica.

Ako je bolest stečena, može nastati zbog uzimanja nekog lijeka za drugi poremećaj – na primjer, za ulcerozni kolitis ili neke kožne bolesti. Lijek oštećuje crvene krvne stanice i skraćuje im vijek. S druge strane, i tijelo može izgubiti sposobnost razlikovanja vlastitih stanica od stranih tijela kao što su bakterije ili virusi (to su tzv. autoimune bolesti). Posljedica toga je stvaranje antitijela koja napadaju i uništavaju vlastite krvne stanice tijela, uključujući i crvena krvna zrnca. Simptomi hemolitičke anemija Glavni simptomi su isti kao i kod ostalih vrsta anemije, tj. povremeni napadaji slabosti, povišena temperatura i povraćanje. Osim toga, koža može požutjeti, a mokraća (rijetko) je tamnija no inače.

Učestalost

Svi oblici hemolitičke anemije su rijetki, i javljaju se samo kod jedne na 15 000 osoba. Prirođeni oblik ove vrste anemije je vjerojatniji, ako netko od bliske rodbine također boluje. Bolest rijetko završava smrću.

Što poduzeti?

Ako imate opisane simptome, obratite se liječniku. Ako vam je uz to i koža žuta ili uzimate lijekove za neki drugi poremećaj, odmah se obratite liječniku. Pretrage krvi će pokazati bolujete li od hemolitičke anemije. Radi otkrivanja uzroka možda će biti potrebne dodatne pretrage u bolnici.

Liječenje

Hereditarna sferocitoza se liječi prvenstveno odstranjivanjem slezene (splenektomija), glavnog mjesta uništavanja crvenih krvnih stanica. Time se stanje prilično popravlja, a ostale funkcije slezene preuzimaju jetra i limfne žlijezde. Hemolitička anemija uzrokovana lijekovima liječi se jednostavno prekidom takve terapije. Ako je uzrok poremećaj autoimunog sistema, stanje se popravlja samo od sebe kroz nekoliko godina. Liječnik vam za ublažavanje simptoma i ubrzavanje spontanog ozdravljenja može propisati liječenje kortikosteroidima. Ako to ne pomogne, možda će biti potrebno kirurški odstraniti slezenu.