Buergerova Bolest Simptomi i Liječenje

Buergerova Bolest

Ova je bolest posljedica učestalih upala arterija ili (rjeđe) vena koje na kraju uzrokuju trombozu krvnih žila i poremećaj cirkulacije. Zbog tromboze arterije krv ne dopire u tkiva koju inače ta arterija prokrvljuje, pa stoga dolazi do odumiranja tih tkiva.

Tromboza u veni sprečava vraćanje krvi u srce, pa tkiva, iz kojih ne može isteći krv, bubre.

Buergerova bolest može zahvatiti bilo koju krvnu žilu, ali najčešće pogađa noge. Uzrok učestalih upala, nakon kojih nastaje tromboza, nije poznat. Možda se radi o poremećaju vezivnog tkiva u stijenkama krvnih žila – vezivnog tkiva koje se uglavnom sastoji od kolagena.

Buergerova bolest simptomi

Simptomi ovise o zahvaćenom području. Vjerojatno najčešći simptomi su osjećaj hladnoće i bolovi u nogama. Bolovi se osjećaju nakon kretanja, a obično nestaju pri mirovanju. Mogu se osjećati i trnci u nogama, i bolna vrućina ako je bolest zahvatila uglavnom vene. Ako su zahvaćene arterije, može doći do stvaranja rana ili, štoviše, suhe gangrene. Ostali mogući simptomi su simptomi Raynaudova fenomena koji je ponekad posljedica Buergerove bolesti.

Učestalost

Bolest je rijetka. Najčešće zahvaća muškarce, i to pušače, izeđu 25. i 45. godine života.

Opasnosti

Najveća opasnost prijeti od gangrene nogu, ponekad i ruku – zbog koje će možda biti potrebna amputacija. Opasna je i arterioskleroza. U teškim slučajevima oboljenja vena može se razviti tromboflebitis.

Što poduzeti?

Ako imate bilo koji od opisanih simptoma, obratite se liječniku koji će vjerojatno posumnjati na Buergerovu bolest, naročito ako ste muškarac ispod 45. godine života. Ići ćete na krvne pretrage da se utvrdi razina kolesterola u krvi koja je kod Buergerove bolesti normalna ili niska (bit će visoka ako je uzrok simptoma arterioskleroza). Da odredi mjesto i prirodu cirkulacijskih smetnji, liječnik će vas po svoj prilici uputiti na arteriografiju, tj. snimanje prije kojeg će vam uštrcati boju (kontrastno sredstvo) u krvotok.

Buergerova bolest liječenje

Samopomoć: budući da pušenje povećava učestalost i težinu napadaja bolesti, nemojte pušiti. Nikada nemojte izlagati ruke i noge velikoj hladnoći, a brigu o noktima nožnih prstiju prepustite pedikeru koji će vas upozoriti da pripazite da se ne porežete kad sami režete nokte, zato što prijeti opasnost od infekcije ozljede koja može završiti gangrenom.

Stručna pomoć: liječnik vam može propisati vazodilatator radi ublažavanja bolova ili operaciju, zove se simpatektomija, kojom se režu živci zbog kojih se stežu žile. No, nijedna od tih mjera nije jamstvo za rješenje tegobe. Ako nastane gangrena, amputacija zahvaćenog dijela može postati neizbježna.Ipak, izgledi ne moraju biti tako crni. Iako Buergerova bolest znade izazvati izvjesni stupanj invalidnosti, prilično često bolest sama nestane za nekoliko godina.