Aplastična Anemija Simptomi I Liječenje

Aplasticna anemija

Kod aplastične anemije proizvodnja crvenih krvnih stanica u koštanoj srži znatno se smanjuje. Najteži oblik te bolesti je sekundarna aplastična anemija koja se javlja kao posljedica oštećenja koštane srži zbog lijekova što ih je bolesnik uzimao radi liječenja nekog drugog poremećaja.

Može nastati i onda ako bolesnik slučajno popije neku otrovnu tvar ili ako je izložen nekoj kemijskoj tvari ili radijaciji (zračenju). U tom slučaju remeti se funkcija koštane srži.

Drugi oblik te bolesti je primarna aplastična anemija (ili idiopatska aplastična anemija). Uzrok i priroda tog oblika bolesti nisu poznati pa ga je, prema tome, teže liječiti nego sekundarnu aplastičnu anemiju.

Simptomi

Simptomi se dijele na tri glavne grupe: nedostatak crvenih stanica stvara simptome anemije; nedostatak bijelih stanica dovodi do osjetljivosti na infekcije, naročito usta i grla; nedostatak trombocita dovodi do spontanog podliva krvi i krvarenja – često iz nosa ili usta.

Učestalost

Sekundarna aplastična anemija je mnogo češća od primarne, premda su oba oblika rijetka. Od sekundarne aplastične anemije boluje godišnje jedna na 25 000 osoba.

Opasnosti

Blag oblik aplastične anemije obično nestaje nakon liječenja. Teška aplastična anemija je vrlo opasna. U 50% slučajeva, koji su dijagnosticirani kao teški, pacijent umire od infekcije ili jakog krvarenja za godinu dana.

Što poduzeti?

Ako imate bilo koji od opisanih simptoma, obratite se liječniku koji će vas uputiti na krvne pretrage i na biopsiju koštane srži radi postavljanja dijagnoze.

Liječenje

U blagim slučajevima sekundarne aplastične anemije, bolesnik će se često oporaviti i bez liječenja ako se otkloni uzrok osnovne bolesti. Osobe s primarnim oblikom te bolesti mogu također spontano ozdraviti, premda je takva vjerojatnost manja.

U svim slučajevima s izrazitim simptomima, anemija i krvarenje liječit će se transfuzijama krvi; bolesnik ostaje kratko vrijeme u bolnici. Infekcije se liječe antibioticima. Ako se stanje ne popravi u toku nekoliko tjedana, daju se lijekovi za poticanje funkcije koštane srži. Terapija lijekovima omogućava mnogim bolesnicima da ostaju razmjerno zdravi, što znači i aktivni niz godina, a izvjestan postotak bolesnika može čak i posve ozdraviti.

Ako se lijekovima ne uspije postići normalna proizvodnja stanica u koštanoj srži, može se kod mlade i inače zdrave osobe pokušati s presađivanjem koštane srži. Koštana srž davaoca (obično mora biti brat ili sestra) uštrcava se u pacijentovu venu i stanice se putem krvi probijaju do njegove koštane srži. Taj postupak će biti uspješan ako zdrava, nova koštana srž stvara sve veće količine krvnih stanica. Na žalost, taj postupak ponekad nije uspješan zato što je vrlo složen i mora se obaviti samo u specijalnoj bolnici.