Anemija srpastih stanica

Anemija srpastih stanica

Kod nasljedne bolesti, koja se zove anemija srpastih stanica, crvene krvne stanice sadrže abnormalni hemoglobin – tzv. hemoglobin S.

Zbog tog defektnog hemoglobina crvene krvne stanice su deformirane – u obliku srpa – naročito kad se smanji koncentracija kisika u krvi. Te srpaste stanice (drepanociti) ne prolaze glatko kroz kapilare, te mogu začepiti krvne žile ometajući dotok krvi u tkiva. To uzrokuje anoksiju (nedostatak kisika), pa se u krvi povećava broj srpastih stanica i stanje pogoršava. Takvi napadaji se zovu “krize” srpastih stanica.

Simptomi

U teškom obliku drepanocitoza se javlja kao bolest koja izaziva sve simptome anemije. U krizi srpastih stanica javljaju se bolovi u kostima (obično u kostima udova) ili u trbuhu. Takve krize se obično javljaju u vrijeme infekcije i mogu stvarati komplikacije za vrijeme operacije.

Učestalost

Teški oblici te bolesti kao i blagi oblici bez simptoma praktički su nepoznati u našim krajevima. Ta je bolest poznata kod ljudi afričkog porijekla. Svaki tisućiti američki Crnac boluje od teškog oblika te bolesti. Bolest je također česta među karipskim Crncima.

Opasnosti

Svatko tko boluje od teškog oblika te bolesti mora zatražiti liječnički savjet prije putovanja avionom ili u planinske krajeve (iznad 2000 m). Jake krize srpastih stanica mogu oštetiti vitalne organe zbog oslabljenog dotoka krvi u te organe, a u nekim slučajevima uzrokovati i smrt zbog dekompenzacije srca, insuficijencije bubrega ili moždane kapi.

Što poduzeti?

Ako netko u vašoj obitelji ima anemiju srpastih stanica, obratite se genetskom savjetovalištu prije no što planirate potomstvo.

Ako se kod vas ili vašeg djeteta pokažu simptomi anemije uz bolove u zglobovima ili trbuhu, obratite se liječniku koji će ispitati mogućnost anemije srpastih stanica, naročito ako se zna da je bolest nasljedna u vašoj obitelji. Analiza uzorka krvi će pokazati bolujete li od te bolesti. Nasljedna anemija srpastih stanica je neizlječiva. Liječiti se mogu samo simptomi. Krize akutnih bolova su glavni problem. Oni se liječe analgeticima (lijekovima protiv bolova). Ako je kriza nastupila zbog infekcije, infekcija se odmah liječi antibioticima.