Agranulocitoza Simptomi I Liječenje

Agranulocitoza

Bijele krvne stanice, poznate kao neutrofili, djeluju kao prva tjelesna obrana od infekcije. Neutrofili se normalno razvijaju u koštanoj srži, a zatim se oslobađaju u krvotok.

Kod agranulocitoze je stvaranje neutrofila u koštanoj srži smanjeno ili čak zaustavljeno. Zbog toga krv sadrži premalo neutrofila, pa oslabi tjelesna otpornost na infekcije.

Većina slučajeva te bolesti je blaga. Često ih uzrokuje neki lijek što ga bolesnik uzima zbog nekog drugog poremećaja. U nekoliko slučajeva bolest nastaje poslije infekcije, a točan uzrok nije poznat.

Simptomi

Karakterističan simptom te bolesti je osjetljivost na infekcije. Infekcijama su posebno podložni usta i grlo, pa se na njima često javljaju čirevi.

Opasnosti

Kod malog postotka bolesnika infekcije poput upale pluća napreduju vrlo brzo i mogu biti vrlo teške, pa i smrtonosne. Međutim, takvi slučajevi su krajnje rijetki, jer statistički podaci pokazuju da se i sama agranulocitoza javlja samo kod jedne na 100 000 osoba.

Što poduzeti?

Ako već neko vrijeme bolujete od niza manjih infekcija, pa i od najobičnijih prehlada, obratite se liječniku, naročito ako uzimate kuru nekih lijekova. Poznato je da neki lijekovi oštećuju koštanu srž, pa će liječnik dobro pripaziti na tu mogućnost.
Nakon pregleda, liječnik će vas uputiti na krvne pretrage. Ako nalaz i ukaže na agranulocitozu, treba pregledati i uzorak košta­ne srži radi definitivne dijagnoze.

Liječenje

Neki su slučajevi tako blagi da liječenje nije potrebno, ali se mora prekinuti uzimanje lijeka koji uzrokuje bolest. Nakon toga će bolesnik ozdraviti. Eventualna infekcija se liječi antibioticima. U rijetkim slučajevima, kada se ne može otkriti uzrok bolesti ili kad se nakon prekida uzimanja lijeka, za koji se mislilo da uzrokuje bolest, stanje ne popravi, daju se lijekovi za jačanje tkiva koštane srži. Katkada se bolest periodično vraća u blagom obliku, ali većina bolesnika potpuno ozdravlja, a poslije toga obično nema dugotrajnih tegoba.