Varikozni Ulkus

varikozni ulkusi

Varikozni ulkus nastaje ako imate slabu cirkulaciju, a to je sve vjerojatnije s nailaskom starosti, krv sporije kola kroz donje dijelove tijela, naročito kroz listove i gležnjeve. Možda već imate i varikozne vene. Osim toga, bilo kakva mala ozljeda ili pukotina na koži vjerojatno neće brzo zacijeljeti budući da su tkiva ispunjena stagnirajućom tekućinom i slabo opskrbljena svježom krvi. Ozljeda ili pukotina mogu se proširiti i postepeno preći u varikozni ulkus.

Simptomi

Ulkus je ravno mjesto na kojem je površina kože pukla ostavljajući svijetlo, vlažno sredi­šte. Varikozni ulkusi se najčešće javljaju na koži s unutrašnje strane noge neposredno iznad gležnja. Ponekad su pogođene obje noge. Koža uz ulkus postaje crvena, ljušti se i svrbi, a okolno područje posmeđi i doima se šareno. Kod mladih osoba ulkus obično zacijeli u nekoliko tjedana, ali kod starijih ljudi može potrajati mjesecima, čak i godinama.

Učestalost

Svake godine otprilike jedna osoba na 700 posjećuje liječnika zbog ove tegobe. Žene su pogođene dva puta češće nego muškarci. Iako varikozni ulkus nije ozbiljan problem, on može potrajati i predstavljati smetnju nekoliko godina. Prema tome ako mislite da imate varikozni ulkus otiđite liječniku, a u međuvremenu primijenite mjere samopomoći.

Liječenje

Samopomoć: kad god sjedite ili ležite, podignite bolesni gležanj što više možete. Izbjegavajte duže stajanje i hodajte umjereno.

Stručna pomoć: liječnik će vam možda dati elastični povoj do koljena ili debelu elastičnu čarapu za nošenje u toku dana. Ako je ulkus težak, liječnik ili medicinska sestra očistit će ga svaki dan blagim antiseptikom i previti ga. U nekim slučajevima ni to neće riješiti tegobu, pa bi tada možda bilo uputno otići u bolnicu, gdje ćete biti pod stalnom paskom i terapijom. Radi bržeg zacjeljenja možda će biti uputan kirurški zahvat na venama ili transplantacija kože.