Spinaliom

spinaliom

Ovo je jedna od tri vrste raka kože (ostale dvije su bazaliom i maligni melanom). Kod spinalioma stanice kože degeneriraju u maligni tumor (kvrgu). Kao i kod ostalih vrsta raka kože, čini se da je dugotrajno izlaganje jakom suncu jedan od glavnih uzroka te bolesti. Rjeđi je uzrok dugotrajna izloženost industrijskom katranu. Vrlo rijetko, spinaliom se razvija kao posljedica sunčane keratoze (Opekline od sunca).

 

Simptomi

Spinaliom se očituje kao čvrsta, mesnata kvrga tvrde površine, koja stalno raste. U nekim slučajevima nalikuje na bradavicu, u drugima tvori čir (ulkus). Spinaliom se obično javlja na mjestima koja su izložena suncu. Uobičajena mjesta su donja usna, uho i ruke.

Učestalost

Svake godine javlja se jedan novi slučaj spinalioma ili bazalioma (koji je češći) na 1500 osoba. Najviše ste ugroženi ako ste mnogo godina živjeli u sunčanoj zemlji, ako ste svijetle puti, te ako ste srednjih godina ili stariji. Poremećaj je rijedak kod ljudi tamnije puti.

Opasnosti

Ako pustimo da rak napreduje, on se može proširiti na druge dijelove tijela (metastazirati). Ako do toga dođe, izgledi su slabi. Obično se poremećaj zamjećuje rano, a liječenje je jednostavno i djelotvorno.

Što poduzeti ako imate spinaliom?

Ako vam se na tijelu razvije bez ikakva razloga nekakva kvrga, odmah otiđite liječniku. Nakon što vas pregleda, liječnik će možda htjeti uzeti uzorak sumnjivog tkiva radi laboratorijske pretrage (biopsije).

Liječenje

U većini slučajeva spinaliom se lako odstranjuje izrezivanjem. Ako je rak velik, brazgotinu će trebati pokriti kožnim kalemom.
Spinaliom se može liječiti i smrzavanjem (kriokirurgija) i radioterapijom.
Potpuno izlječenje postiže se u više od 90% slučajeva ove bolesti. Tokom nekoliko slijedećih godina potrebne su redovite kontrole kako bi se otkrio eventualni recidiv bolesti i poduzelo daljnje liječenje.