Psorijaza Simptomi i Liječenje

psorijaza

Koža se troši, pa je nadomještaju nove stanice koje se stvaraju ispod površine. Kod psorijaze stanice se stvaraju brže nego normalno, pa ne mogu “proizvoditi” keratin, tvar koja koži daje tvrdu površinu. Rezultat toga je ružno ljuštenje kože koje se naziva psorijaza.

Psorijaza Simptomi

Na koži se javljaju tamnoružičasta uzdignuta mjesta prekrivena bijelim ljuskama. Iako obično ne uzrokuju nelagodu, mogu biti neznatno svrbljiva ili bolna. Psorijaza se javlja u raznovrsnim oblicima – od jedne jedine male “krpice” do mnogo velikih pjega. Najčešća mjesta su koljena, laktovi i vlasište. Psorijaza se rjeđe javlja u pazuhu ili ispod dojki, na spolnim organima i (ponekad) oko čmara.

Ako se javlja na rukama ili stopalima, psorijaza može biti u obliku mjehura ispunjenih bijelim (neinficiranim) gnojem i zadebljale, ljuskave kože. U nekim slučajevima zahvaćeni su nokti koji postaju zadebljali, rupičasti i odvajaju se od kože što je vrlo neugodno.

Oko 7% ljudi sa psorijazom pati i od bolnih, oteklih zglobova (stanje koje se ponekad naziva “psorijatičnim artritisom” i nalikuje na reumatoidni artritis).

Učestalost

Psorijaza je dosta česta. Od nje u većoj ili manjoj mjeri pati oko 2,5% ljudi.
Psorijaza se najčešće javlja u dobi od desete do tridesete godine. U većini slučajeva poremećaj je blag a u izvjesnoj mjeri javlja se uvijek u istim obiteljima.

Opasnosti

Psorijaza ne utječe na opče zdravstveno stanje, osim u vrlo rijetko rasprostranjenim oblicima bolesti.

Što poduzeti?

Ako mislite da imate psorijazu obratite se liječniku; on će možda uspjeti odrediti faktore koji u vašem slučaju aktiviraju bolest.

Liječenje

Samopomoć: u nekim slučajevima, pažljivo sunčanje ili primjena ultraljubičaste svjetiljke može dovesti do nestanka psorijaze: međutim, ako imate osjetljivu kožu, morate paziti na opekline budući da one lako mogu znatno pogoršati stanje.

Stručna pomoć: liječnik će vam vjerojatno prepisati jednu od mogućih masti, krema ili pasta za površine zahvaćene psorijazom. Među njima su i kortikosteroidni preparati koji su umjereno djelotvorni. Neke preparate za liječenje psorijaze
valja primjenjivati vrlo pažljivo budući da pale nezahvaćenu kožu, dok drugi mogu uprljati posteljinu i odjeću.

U mnogim slučajevima primjenom tih sredstava stanje se poboljšava. Ako ona uglavnom ne djeluju, možda će vam liječnik preporučiti ultraljubičaste zrake ili liječenje novom vrstom zračenja, tzv. PUVA.

Liječnik vam može preporučiti i da otiđete u bolnicu gdje ćete tri tjedna primati preparate za kožu. Isto tako, ako je vaš slučaj težak, možda će vam dati citostatik (lijek koji usporava dijeljenje stanica). Posljednja se terapija ne primjenjuje rutinski budući da citostatik može djelovati na neke druge stanice u organizmu.
U većini slučajeva psorijaza je dugotrajno stanje za koje za sada nema trajnog lijeka. Međutim, suvremenim liječenjem uspješno se suzbija svaki napadaj bolesti.