Maligni Melanom

maligni melanom

Maligni melanom je najopasnija od tri vrste raka kože (ostale dvije su bazaliom i spinaliom), i to zato što se – za razliku od ostalih vrsta često širi (metastazira) po tijelu.
Tumor se u nekim slučajevima razvija iz pigmentnih stanica madeža, a u nekima iz pigmentnih stanica obične kože. Kao i u slučaju bazalioma i spinalioma, čini se da dugotrajna izloženost jakom suncu može igrati ulogu u razvoju ove bolesti, iako je to u slučaju malignog melanoma manje značajan faktor.

Simptomi

Najčešći simptom je promjena madeža, koji je prisutan na tijelu od djetinjstva, i to na više načina. Madež može početi rasti; on može postati šaren ili svjetliji ili tamniji; na madežu se može razviti crni rub koji se širi u okolnu kožu; madež može spontano krvariti; madež može početi svrbjeti. Još jedan čest simptom jest razvoj novog madeža u bilo koje doba nakon puberteta. Ponekad se na koži može pojaviti kvrga – crvene boje ili boje mesa. Maligni melanom može se razviti i u tamnim, nepravilnim pjegama koje se ponekad javljaju na koži starijih ljudi. U većini slučajeva maligni melanom se razvija na koži koja je izložena suncu. No, ponekad se javlja i na drugim mjestima, npr. na tabanima.

Učestalost

Ovaj oblik raka kože nije toliko čest koliko prva dva. U Velikoj Britaniji svake se godine javlja jedan novi slučaj na 6000 stanovnika. Maligni melanom je izuzetno rijedak prije adolescencije – stoga je zaista mala vjerojatnost da dijete koje je dobilo novi madež boluje od te bolesti. Maligni melanom je češći medu ljudima srednjih godina ili starijim ljudima koji su veći dio života bili izloženi jakom suncu. Tako su, na primjer, Australijanci posebno osjetljivi na ovaj oblik raka kože.

Opasnosti

Budući da se rak može širiti (otuda i naziv maligni melanom), rano otkrivanje, dijagnoza i liječenje su bitni. U protivnom, izgledi su slabi.

Što poduzeti ako imate maligni melanom?

Promjena madeža ne mora biti maligna već jednostavno posljedica neke manje ozljede. Isto tako, promjena pigmentacije na nekom mjestu može biti posljedica bezazlena stanja na koži. No, ako se pojavi bilo koji od opisanih simptoma, ne smijete riskirati već odmah otići liječniku.

Iako liječnik može smatrati da su madež ili kvrga bezopasni, možda će ipak odlučiti da ga odstrani i pregleda pod mikroskopom (biopsija) ne bi li otkrio znakove stanica raka. Ako se pri tom potvrdi dijagnoza, odmah se pristupa bolničkom liječenju melanoma. Melanom se izrezuje uz široku eksciziju (odstranjivanje) susjedne kože. Često se istodobno to mjesto prekriva kožnim kalemom. U nekim slučajevima primjenjuje se i radioterapija ili neki drugi, posebni oblici liječenja.