Lojne Ciste

lojna cista

Lojne ciste su vrećice ispunjene tekućinom koja se stvara u koži. Uzrok pojavljivanju lojnih cisti nije poznat. Cista je ispunjena gustom bijelom tekućinom koja se polako nakuplja tako da cista polako raste kroz mnogo godina.

Cista se može zamijetiti kao svijetla kvrga ispod kože. Često se javlja na vlasištu. U nekim slučajevima, usred uske pore koja spaja cistu s površinom kože nalazi se crna točka. Lojne ciste javljaju se pojedinačno ili u skupinama. Lojne ciste obično su bezbolne i bezopasne, vrlo česte, te se obično prvi put zamjećuju u odrasloj dobi.

Opasnosti

Ako se lojna cista inficira bakterijama, ona se povećava te postaje upaljena i osjetljiva. Nakon nekog vremena cista može i pući, oslobađajući gnoj neugodna zadaha. Nakon toga upala popušta, ali cista ne nestaje pa se ponovno može inficirati.

Što poduzeti ako imate lojne ciste?

Većina ljudi koji imaju male ciste jednostavno ništa ne poduzima. Ako se cista inficira, ili je želite odstraniti iz estetskih razloga, obratite se liječniku. Ako je cista inficirana, liječnik će vam prepisati antibiotik. Neugodna cista može se odstraniti jednostavnim ambulantnim zahvatom uz lokalnu anesteziju. Međutim, ako preostane i mali djelić ciste — što je ponekad neizbježno slučaj cista se može ponovno pojaviti.