Lichen Planus

lichen planus

Lichen planus je svrbljivi osip na koži. Uzrok mu je nepoznat. Sastoji se od malih, sjajnih, ljubičastih točaka koje se javljaju iznenada, a nestaju postepeno za nekoliko tjedana ili mjeseci, ostavljajući ravnu smeđu mrlju. Ako se lichen planus pojavi u ustima (u kojem se slučaju naziva oralni lichen planus), na sluznici se javlja bijela šara nalik na čipku. Lichen planus može zahvatiti i nokte na ručnim i nožnim prstima. Ako se pojavi na vlasištu, može uzrokovati opadanje kose.

Učestalost lichen planus – a

Lichen planus je rijedak; javlja se uglavnom kod ljudi srednjih godina. Iako je bezopasan, morali biste se uvijek obratiti liječniku u slučaju sumnje.

Liječenje

Većina liječnika može golim okom dijagnosticirati lichen planus. Liječnik će vam vjerojatno prepisati kortikosteroidnu mast za smanjenje nadražaja i osipa.
Kortikosteroidna mast obično na djeluje na teške slučajeve, pa se stoga oni liječe kortikosteroidnim tabletama kroz dva ili tri tjedna, iako se stanje znade vratiti nakon prestanka terapije.

Uzrok ovog kožnog osipa je nepoznat, iako neki liječnici smatraju da se radi o virusu. Osip se javlja u obliku crvene točkice, ili nekoliko njih, općenito na trupu. U toku slijedećih nekoliko dana broj točaka se povećava, te se one šire po trupu i nadlakticama (u vidu majice s kratkim rukavima), te natkoljenicama. Točke prerastaju u jajolike mrlje crvene ili bakrene boje ljuskavih rubove. Mrlje mogu svrbjeti. Poremećaj uglavnom pogađa djecu i mlade odrasle osobe. Pitvriasis rosea je posve bezopasna, ali biste morali otići liječniku i provjeriti da se možda ne radi o nekom drugom, sličnom poremećaju na koži.

Liječnik će vam možda savjetovati da pričekate da osip sam od sebe nestane – što se često i događa nakon nekoliko tjedana ili mjeseci. Ako vas osip pretjerano ne svrbi, možete i sami sebi pomoći tekućim puderom. Ako je osip vrlo jak, liječnik će vam možda prepisati kortikosteroidnu kremu, dok se teški svrbež može ublažiti antihistaminskim tabletama.