Kurje Oči i Žuljevi

žulj

Kurje oči i žuljevi su mjesta na koži koja su se zadebljala zbog stalnog pritiska. Kurje oči su malene i razvijaju se na nožnim prstima; žuljevi su veći i obično nastaju na tabanima. Pritisak i na jedne i na druge uzrokuje osjetljivost u tkivu ispod njih.
Kurje oči i žuljevi često nastaju nakon nošenja novih ili neudobnih cipela. Žulj se može razviti i ako nosite cipele s visokim petama budući da se u tom slučaju povećava pritisak na jastučić tabana. Neki ljudi imaju manje obložnog tkiva između kosti i kože stopala, te se kod njih kurje oči i žuljevi lakše razvijaju.
Žuljevi se mogu razviti i na prstima ruke i na dlanu, osobito ako se bavite teškim ručni radom.

Kurje oči – učestalost

Kurje oči i žuljevi su vrlo česti. Dobiva ih gotovo svatko prije ili kasnije. No rijetko postaju tako bolni da bi zahtijevali odlazak liječniku. Medu osobama koje ipak odlaze liječniku zbog tegoba, odnos muškaraca i žena je 3 : 2.

Opasnosti

Kurje oči i žuljevi su obično posve bezopasni. No, ako imate šećernu bolest, te vam zbog te bolesti slabi osjet u stopalima, ispod žuljeva mogu se razviti duboki ulkusi.

Liječenje

Samopomoć: nosite udobnije cipele. Nakon nekoliko tjedana kurje oko ili žulj morali bi nestati. U međuvremenu, kako biste olakšali eventualne tegobe, redovito omekšavajte tvrdu kožu otapalom za kurje oči (koje se prodaje bez recepta), a zatim pažljivo odrežite gornje slojeve kurjeg oka ili žulja napravom koju ste nabavili u tu svrhu. Kako biste izbjegli neposredni pritisak na kurje oči, možete ih obaviti malim prstenovima od spužvaste gume. Ako vam te mjere samopomoći ne pomognu, obratite se liječniku.
Stručna pomoć:
liječnik će vas obično uputiti pedikeru koji će posebnim metodama odrezati površinske dijelove kurjeg oka ili žulja, te ih obložiti posebnim sredstvom ili zavojem.