Furunkul Simptomi i Liječenje

furunkul

Furunkul (gnojni čir) je inficirani i upaljeni folikul dlake (folikul je sićušna jamica u koži iz koje raste dlaka). Uzročnici infekcije su obično bakterije – stafilokoki. Bijele krvne stanice, koje su dio obrambenog sustava organizma protiv bakterija, skupljaju se na tom mjestu radi suprotstavljanja infekciji. Bijele krvne stanice i bakterije se nakupljaju na upaljenom mjestu tvoreći gusti bijeli ili žuti gnoj.
Karbunkul (tvrd, bolan čir) nastaje na isti način; to je ili jedan neobično velik furunkul ili skupina povezanih furunkula. Furunkuli i karbunkuli su lokalizirane infekcije i nisu opasni. Međutim, učestali furunkuli mogu biti znak općeg oboljenja kao što je šećerna bolest.
Furunkule ne smijemo brkati s pjegama što ih nalazimo kod akne.

Furunkul Simptomi

 Furunkul se počinje razvijati kao crvenkasta, osjetljiva kvrga koja može bolno “kucati”. Za dan-dva on se povećava i postaje bolniji. Nakupljanjem gnoja na furunkulu se razvija bijelo ili žuto središte (čep). Gnoj je pod pritiskom, što povećava bol i osjetljivost. S vremenom furunkul prsne kroz kožu ili polako nestaje bez pucanja. U svakom slučaju, bol se smanjuje i furunkul zacjeljuje.

Učestalost

Furunkuli su neobično čest poremećaj i mogu se javiti prije ili kasnije kod svakoga. Karbunkuli su rjeđi. I jedni i drugi mogu se ponovno javiti budući da na koži mogu zaostati bakterije koje ih uzrokuju.

Ako bakterije iz furunkula, karbunkula ili kože dopru u toplu hranu, postoji opasnost od njihova razmnožavanja; neki sojevi proizvode toksine koji uzrokuju otrovanje hranom. Prema tome, ako imate furunkul, temeljito perite ruke prije pripremanja jela.

Što poduzeti?

Većina furunkula puca ili se gubi sama od sebe za tjedan dana. Ako imate bolan furun­kul, ili se on javlja češće, obratite se liječni­ku. Pošto pregleda infekciju, liječnik će možda uzeti uzorke krvi i mokraće kako bi isključio malo vjerojatnu mogućnost daje za razvoj furunkula odgovorna šećerna bolest.

Liječenje

Samopomoć: stavljajte vruć oblog (vata natopljena u vrućoj slanoj vodi) na furunkul svakih nekoliko sati; to bi trebalo smanjiti osjetljivost i nelagodu.
Stručna pomoć: ako furunkul tek što nije prsnuo, liječnik ga može otvoriti malim zarezom u središtu kako bi istekao gnoj. Osim toga (ili umjesto toga) liječnik može prepisati antibiotike radi uništenja bakterija. Radi sprečavanja učestale pojave furunkula obično se koristi antiseptik ili antibiotik, koji se primjenjuju na onim dijelovima kože na kojima bakterije žive, npr. oko usta ili nosnica. Trebali biste, također, dodavati antiseptičku otopinu u vodu kojom se perete ili u kojoj se kupate. Ovaj postupak će možda trebati primjenjivati nekoliko tjedana kako bi se iskorijenile bakterije.

Oko 7% ljudi sa psorijazom pati i od bolnih, oteklih zglobova (stanje koje se ponekad naziva “psorijatičnim artritisom” i nalikuje na reumatoidni artritis).