Ekcem (dermatitis)

ekcem

Izrazi ekcem i dermatitis su praktički istovjetni. Jednostavnosti radi u ovom ćemo članku uglavnom koristiti riječ ekcem.

Ekcem je upala kože koja obično svrbi. Svrbež može biti popraćen crvenilom, ljuštenjem kože i mjehurićima.

Vrste

Postoji mnogo vrsta ekcema:
Dječji ekcem: ovo je najčešća vrsta koja se ponekad nastavlja i u odrasloj dobi.

Kontaktni ekcem: ovu vrst ekcema uzrokuje alergija na neke tvari koje dolaze u dodir s kožom. Ako je alergija jaka kao na primjer u slučaju dodira otrovnog bršljana ili jaglaca ekcem se razvija u roku od 48 sati. Koža postaje crvena i svrbljiva te se razvijaju mjehurići. Oni se mogu spojiti u veće mjehure, koji zatim pucaju i prekrivaju se krastom. Ako se sitne količine biljnih kemikalija prenesu s ruku na lice, ekcem se može razviti i na licu.

Neki su oblici kontaktnog ekcema manje izraženi. Tako se, na primjer, zbog alergije na nikl (u, recimo, metalnoj narukvici za sat) razvija crvena, ljuskava, svrbljiva pjega na mjestu gdje metal dodiruje kožu.

Diseboroični dermatitis:
ova se vrst ekcema vjerojatno nasljeđuje, i nju ne uzrokuje alergija. Kod odraslih, diseboroični dermatitis uzrokuje crvenilo, ljuštenje kože i svrbež duž nabora koji se protežu sa strane od nosa do kutova usta. Kod muškaraca ta se upala može protegnuti do površine na kojoj raste brada, te se pojaviti na dlakavim dijelovima prsa i usred leđa. Dermatitis može zahvatiti i druga mjesta, kao što su prepone, pazuha i mjesta ispod dojki. Blagi oblik diseboroič-nog dermatitisa na viasištu je najčešći uzrok prhuti.

Ekcem “ruka domaćice”: mlade žene (i druge osobe) koje stalno koriste tekućine za pranje, deterdžente, sredstva za čišćenje u domaćinstvu i šampone često zadobivaju oštećenja na koži ruku. Koža postaje crvena, suha i hrapava, posebno na zglobovima prstiju. Koža može zadebljati, pucati, ljuštiti se i svrbjeti.

Slična vrsta ekcema javlja se kod ljudi, kao što su frizeri i medicinske sestre koji zbog prirode svog posla stalno upotrebljavaju nadražujuća kemijska sredstva kakva nalazimo npr. u jakim deterdžentima.

Ekcem kod starijih osoba: koža starijih osoba često je suha, posebno na nogama. To može dovesti do blagog crvenila, ljuštenja kože, pucanja i nadražaja

Pompholyx: ova vrsta ekcema odlikuje se erupcijom (izbijanjem) brojnih svrbljivih mjehura na dlanovima i tabanima. Neki od mjehura mogu pući i curiti, pa koža na tom mjestu puca, postaje upaljena i osjetljiva. Napadaj pompholyxa obično traje dva do tri tjedna, a zatim ekcem sam od sebe nestaje iako se napadaj može vratiti. Ne zna se što uzrokuje taj poremećaj, iako se vjeruje da ga kod nekih ljudi može aktivirati emotivni stres.

Diskoidni ekcem: diskovi crvene, ljuskave, vlažne i svrbljive kože javljaju se najčešće na rukama i nogama. Stanje traje nekoliko mjeseci, a zatim samo od sebe trajno nestaje. Uzrok nije poznat.

Učestalost pojave ekcema

Svake godine otprilike jedna osoba na 30 posjećuje liječnika zbog nekakvog oblika ekcema. Diseboroični dermatitis i ekcem “ru­ka domaćice” vrlo su česti; kontaktni ekcem je prilično čest; pompholyx je razmjerno rijedak, a diskoidni ekcem rijedak.

Opasnosti

Ekcemi ne predstavljaju opasnost za zdravlje, ali mogu izazivati znatnu nelagodu. Osim toga, ako je koža vlažna pa je grebemo, moguća je bakterijska infekcija. Ekcem u takvim slučajevima izgleda vrlo vlažno ili krastavo, te ružno.
Što poduzeti? Ako imate ekcem “ruka domaćice”, kontaktni ekcem poznatog uzroka ili blagi oblik bilo kojeg drugog ekcema, pokušajte primijeniti niže navedene mjere samopomoći. Ako ne uspiju, ili ako je ekcem težak, obratite se liječniku.

Liječenje

Samopomoć: stanje ekcema na rukama će se poboljšati ako izbjegavate dodir s nadražujućim sredstvima noseći gumene rukavice (ako, naravno, niste osjetljivi na gumu). Temeljito sušite ruke nakon pranja, te ih namažite kremom za ruke kako biste zaštitili raspucanu kožu.

Ako izbjegavate uzrok kontaktnog ekcema, koji god on bio, poremećaj bi trebao nestati za nekoliko tjedana ili mjeseci.

Stručna pomoć: za bilo koju od opisanih vrsta ekcema liječnik će vam obično prepisati kortikosteroidnu kremu ili mast. Jak svrbež može se djelomice ublažiti antihistaminskim tabletama. One uzrokuju pospanost i utječu na vozačku sposobnost, pa će vam liječnik savjetovati da ih uzimate samo uveče. Svaki ekcem popraćen bakterijskom infekcijom liječi se, naravno, antibioticima.

Ako liječnik sumnja da imate kontaktni ekcem, porazgovarat će s vama o vjerojatnom uzroku. Nakon toga mogu se obavi: pokusi krpicom (stavljanje sumnjivih tvari na kožu) kako bi se utvrdio uzrok; ako je pokus krpicom pozitivan, izbjegavanjem te tvari u budućnosti trebali biste se riješiti problema.