Bradavica Na Koži

bradavica

Bradavica na koži je kvrga na koži koju uzrokuje virus. Virus napada stanice kože uslijed čega se one počinju brzo množiti. Virusi koji uzrokuju bradavice prenose se dodirom ili kontaktom s otpalom »kožom« bradavice.

Vrste bradavica na koži

Postoji nekoliko različitih vrsta bradavica. Obična bradavica (zovemo je verukom, ako se pojavi na tabanu ili na dlanu) je tvrda, rožnata tvorevina, bjelkasta ili boje mesa, s površinom nalik na cvjetaču. Iznutra se nalaze male, zgrušane krvne žilice nalik na crne ivere. Obična bradavica može se razviti bilo gdje na tijelu, iako se najčešće javlja na rukama. Na dlanovima i na tabanima ona je često pritisnuta tako da joj je površina u istoj razini s normalnom kožom.

 Na stopalu se može razviti nekoliko bradavica jedna uz drugu, 25 mm u promjeru, pa i više.

Obične bradavice su obično bezbolne. Međutim, bradavica na tabanu se utiskuje prilikom hodanja pa može biti vrlo bolna.

Od ostalih, rjeđih vrsta bradavica, možemo spomenuti mladenačke bradavice (verucae planae juveniles), koje se javljaju najčešće kod djece, te šiljaste kondilome koji se razvijaju na muškom udu i na stidnici. Posljednje dvije vrste vjerojatno uzrokuju drugačiji sojevi virusa.

Molluscum contagiosum je infekcija nalik na bradavice pri kojoj se razvijaju sićušni bijeli čvorići s udubinom u sredini. Ti su čvorići također najčešći kod djece.

Učestalost pojave

Bradavice su uobičajene kod adolescenata i djece, a rjeđe kod odraslih osoba. Jednu ili više bradavica naći ćemo u otprilike 5% djece školskog uzrasta.
Što poduzeti? Sve su bradavice bezopasne i nestaju prirodnim putem tokom vremena. No, ako imate bradavice i smatrate ih ružnima, možete ih u nekim slučajevima odstranit. Međutim, ako imate šiljaste kondilome (bez obzira radi li se o muškom udu ili o stidnici) ili ako vam dijete ima molluscum contagiosum, morate se obratiti liječniku.

Liječniku morate otići i ako ste dobili bilo kakve bradavice, a više vam je od 45 godina, budući da kod starijih ljudi tvorevina koja nalikuje na bezopasnu bradavicu može biti znak ozbiljnijeg poremećaja na koži.

Liječenje

Samopomoć: postoji mnogo narodnih lijekova za odstranjivanje bradavica, ali nema dokaza da bilo koji od njih zaista djeluje. Najbolji način liječenja bradavice neugodna izgleda jest premazivanje tinkturom protiv bradavica, koju možete dobiti u apoteci bez recepta i koja može uništiti inficirano tkivo. U većini slučajeva morat ćete premazivati bradavicu svakodnevno nekoliko tjedana, pažljivo izbjegavajući okolnu zdravu kožu. U međuvremenu lagano skidajte olabavljenu rožnatu “kožu”.
Nemojte liječiti bradavice na licu ili spolnim organima tinkturom budući daje na tim mjestima koža vrlo osjetljiva. Isto tako stalno pazite da vam tinktura ne dopre u oči. Ako imate ružnu bradavicu koja ne reagira na tinkturu, obratite se liječniku.

Stručna pomoć: liječnik će vam možda prepisati drugačiju tinkturu. Ako ni ona ne djeluje, ili kao alternativni postupak, liječnik može odstraniti bradavicu smrzavajući je tekućim dušikom ili snijegom ugljične kiseline. Bradavica se može i spaliti (dijatermija) ili sastrugati (kiretaža) uz lokalnu anesteziju. Većina bradavica s vremenom reagira na liječenje i nestaje.