Bazaliom

bazaliom

Bazaliom je najčešća od tri vrste raka kože (ostale dvije su spinaliom i maligni melonom). Zbog promjene u stanicama kože koje se dijele, razvija se maligni tumor koji zatim egzulcerira (prelazi u čir). Čini se da dugotrajno izlaganje jakom suncu dovodi do promjena u stanicama, iako može proći mnogo godina prije no što se razvije bazaliom. Bazaliom raste vrlo sporo, te širenjem uništava tkivo. Za razliku od mnogih drugih malignih izraslina, on se ne širi (metastazira) u druge dijelove tijela.

Simptomi

Na koži se najprije razvija mala kvrga boje mesa, ponekad nalik na biser. Najčešće se javlja na licu, posebno uz oko ili nos. Kvrga polagano raste, te može preći u ulkus (čir) uzdignutih rubova i ogoljelim, vlažnim središtem koje može krvariti. Na čiru se stalno stvaraju kraste, te otpadaju s njega, ali on ne zacjeljuje.
U nekim slučajevima čir se javlja bez vidljive kvrge, a ponekad bazaliom uopće ne nalikuje na čir već poprima oblik crvene mrlje na koži, koja se ljušti i polagano širi.

Učestalost

Bazaliom se javlja kod osoba svijetle puti, u većini slučajeva u srednjim ili starijim godinama, ako su dugo vremena izložene jakom suncu. Rijedak je kod osoba tamne puti budući da dodatni melanin (pigment koji boji kožu) u površinskim stanicama njihove kože štiti dublje stanice u koži od sunčeve svjetlosti.

Opasnosti

Budući da se razvija vrlo sporo i ne metastazira, bazaliom pričinjava smetnje samo ako mnogo godina ne obraćamo na njega pažnju. Velik neliječen bazaliom neprestano će rasti, te može uništiti dio susjednog organa, npr. oka ili uha. Bazaliom je u izuzetno rijetkim slučajevima uzrok smrti. To se događa samo ako veliki, neliječeni tumor nagrize neku od vitalnih dubljih struktura, npr. arteriju.

Što poduzeti ako imate bazaliom?

Ako sumnjate da imate bazaliom, obratite se liječniku koji će vjerojatno postaviti dijagnozu nakon vizualnog pregleda. Postoji nekoliko načina odstranjivanja bazalioma. Može ga se izrezati, smrznuti kriokirurškim putem, uništiti radioterapijom, izdupsti (kiretirati) oštrim instrumentom nalik na žlicu, ili liječiti posebnom kremom. Sve su te metode vrlo uspješne, te ostavljaju na mjestu gdje se bazaliom nalazio jedva zamjetljiv trag.
Nakon liječenja liječnik će vam vjerojatno savjetovati da redovito dolazite na kontrolu budući da se u nekim slučajevima bazaliom može ponovno javiti, obično u roku od dvije godine. Ako do toga dođe, liječenje se jednostavno ponavlja.