Atletska Noga

atletska noga

Kod ovog bezopasnog stanja (atletska noga), u koži između nožnih prstiju – naročito četvrtog i petog prsta – razvija se gljivica (tinea). Koža postaje crvena, ljušti se i svrbi. Od znoja ili vode gornji sloj kože postaje bijel i vlažan. Gljivica može djelovati i na druge dijelove stopala i na nokte. Nokti u tom slučaju zadebljaju i požute. Kod nekih se ovaj poremećaj teško iskorjenjuje.

Ista vrsta gljivice može inficirati kožu na preponama i oko čmara; tinea također djeluje na vlasište, gdje uzrokuje lišaj.
Atletska noga je vrlo čest poremećaj, iako ga svake godine samo jedna osoba na 400 smatra toliko neugodnim da zbog njega odlazi liječniku. Muškarci su češće pogođeni nego žene.

Što poduzeti

Ako imate navedene simptome, pokušajte s mjerama samopomoći. U slučaju neuspjeha, obratite se liječniku.

Samopomoć: primijenite kremu, sprej ili prah protiv gljivica (koje možete nabaviti bez recepta); ako je koža vlažna, upotrijebite prah protiv gljivica. Neki liječnici smatraju da se održavanjem stopala u suhom stanju – npr. nošenjem čarapa koje upijaju vlagu i koje su proizvedene od prirodnih a ne umjetnih vlakana, te sandala ili cipela s poroznim potplatom i gornjim dijelom – možemo riješiti atletske noge, ali svi ne priznaju vrijednost tih mjera.

Stručna pomoć: liječnik će vam vjerojatno prepisati preparat protiv gljivica koji je djelotvorniji od onoga što ste ga vi primjenjivali. Ako ni to sredstvo ne dovede do poboljšanja, uzimanje tableta protiv gljivica kroz 4-6 tjedana obično pomaže.