Uši Liječenje

Uši

Uši su sitni, iako vidljivi kukci (insekti) koji žive u kosi i sišu krv iz kože. Ova se infestacija često širi medu školskom djecom. Stidne uši žive u stidnim dlakama i obično se prenose spolnim snošajem. Jajašca uši nazivamo gnjidama, i možemo ih zamijetiti kao sitna bijela zrnca na kosi ili dlakama. Ubod uši izaziva svrbež, a moguća je (iako rijetko) i infekcija. Međutim, ovi paraziti u većini slučajeva predstavljaju samo nelagodu za domaćina, i nisu štetni. Ova je infestacija najčešća kod osoba koje žive u nehigijenskim uvjetima.

Što poduzeti?

Ako ustanovite da vam dijete ima uši, obavijestite upravu škole; infestacija ušima smatra se javnim zdravstvenim problemom, pa se uvijek poduzimaju koraci kako bi se otkrili izvori i spriječilo daljnje širenje.

Liječenje

Za liječenje – bilo to dijete ili odrasla osoba – obratite se liječniku koji će vam preporučiti poseban šampon ili losion. Ta će sredstva trebati primijeniti nekoliko puta, iako se već i prvim pranjem mogu uništiti same uši, jer se gnjide teže odstranjuju. Pokrivala za glavu u kojima se možda nalaze gnjide valja spaliti.