Trakavica Simptomi I Liječenje

Trakavica

Trakavice su paraziti koji ponekad napadaju svinje i goveda. Ako jedete zaraženu svinjetinu ili govedinu koja nije ispravno kuhana (radi uništenja parazita), trakavica može preći u vaš probavni sustav.

Pošto dospije u crijevo, trakavica se glavom učvrsti za crijevnu stijenku i apsorbira hranu kroz stijenku svog tijela. Trakavica može izrasti u dužinu do 10 metara. Dijelovi tijela trakavice otpadaju i izbacuju se stolicom, u kojoj se zamjećuju kao kratki komadi bijele trake.

Simptomi

Ako se trakavica zadrži u crijevu, ne pričinjava neku veliku štetu, iako može izazivati blage simptome, kao što su neznatan gubitak težine, povremeni bolovi u trbuhu, pomanjkanje apetita i svrbež oko anusa.

Što poduzeti?

Trakavica se može potpuno uništiti temeljitim kuhanjem. Ako mislite da imate trakavicu, obratite se liječniku koji će pregledati uzorak stolice. Postoje statistički podaci koji govore daje u nas trakavicom infestirano od 10 do 30% goveda, dok je broj svinja koje nose tog nametnika nešto niži. Od tih životinja se trakavica prenosi i na ljude, pogotovu u krajevima gdje se češće jede sušeno, (a neprokuhano ili pečeno) meso.

Liječenje

Liječnik će vam propisati lijek protiv trakavice. Izlječenje se postiže nakon izbacivanja glave trakavice, što traje nekoliko dana.