Tetanus Simptomi I Liječenje

tetanus

Tetanus je teška, katkada fatalna bolest, a njen uzročnik je vrsta bakterije Clostridium (zli grč, tetani) koja živi u zemlji i može napasti čovječje tijelo kroz ozljedu nastalu inficiranim predmetom, npr. čavlom ili trnom. Opasnost je najveća kod ozljeda zagađenih zemljom, te u mišićima ili drugim tkivima sa slabom prokrvljenošću. Bakterije se mogu brzo razmnožiti na mrtvoj koži ili mišiću ako je sadržaj kisika nizak. Toksin (otrov) što ga proizvode bakterije, napada živce leđne moždine koji upravljaju pokretima mišića.

Simptomi

Nakon inkubacije, koja može trajati najmanje 2 dana ili najdulje nekoliko mjeseci, ukruti se bolesnikov ekstremitet, te trbušni i leđni mišići, u kojima se javljaju vrlo bolni spazmi (grčevi). Kod odraslog čovjeka ti se simptomi razviju za tjedan dana, a ukočenost mišića prethodi napadajima grčenja.

Učestalost

Zahvaljujući cijepljenju protiv tetanusa ova je bolest krajnje rijetka. Djeca se cijepe protiv te bolesti u prvoj godini, pa obično docjepljuju otprilike svakih pet godina. Broj oboljelih se kontinuirano smanjuje.

Opasnosti

Usprkos specijalističkoj liječničkoj skrbi, oko 10% slučajeva tetanusa završava smrću, često zbog toga što spazmi (grčevi) u grlu i grudnom košu ometaju disanje.

Što poduzeti?

Ako se netko u vašoj obitelji nije cijepio protiv tetanusa, neka to smjesta učini. Docjepljujte se svakih nekoliko godina. Bitno je voditi evidenciju o datumima jer su kod nekih osoba moguće jake reakcije na injekcije, ako ih dobivaju prečesto. Iako smatrate da ste imuni, uvijek očistite svaku ranicu vodom i sapunom, te antiseptičnim sredstvom. To je naročito važno kod posjekotina koje ste zadobili izvan kuće.

Ako niste nikada primili antitetanusnu injekciju, a imate očito zagađenu ranu, odmah otiđite liječniku koji će odmah početi s kurom injekcija. Ako se rana brzo i temeljito očisti (dezinficira), bolest se gotovo sigurno neće razviti.
Međutim, ako se tetanus ipak razvije, treba odmah početi s bolničkim liječenjem.

Liječenje

Liječenje tetanusa obuhvaća kuru antibiotika uz tri injekcije antitoksina za suzbijanje otrova što ga proizvode bakterije. Bolesnik će se vjerojatno liječiti na odjelu za intenzivnu njegu gdje se primjenjuje specijalna oprema koja će preuzeti tjelesne funkcije poremećene djelovanjem paralize (uzrokovane otrovom). Davat će vam, na primjer, mišićni relaksans, a disanje će potpomoći ili preuzeti aparat za umjetno disanje (respirator).

Cilj liječenja je održavanje tjelesnih funkcija otprilike 3 tjedna koliko obično traje bolest. No, usprkos najsuvremenijim metodama liječenja, bolest u nekim slučajevima može biti smrtonosna.