Svrab Simptomi

svrab

Svrab izaziva parazit – grinja svraba (svrabac) – koji se ukopava u kožu i tu polaže jajašca iz kojih se dalje legu grinje. Posljedica je intenzivan, iako razmjerno bezopasan svrbež. Svrab se rijetko javlja na glavi ili licu uglavnom u male djece, ali često pogađa šake, ručne zglobove, pazuho, stražnjicu ili područja oko spolnih organa. Grinje se prenose neposrednim dodirom ili zagađenom odjećom, odnosno posteljinom. Svrab ponekad pogađa cijele obitelji. Širenju svraba pogoduje nekoliko faktora, kao što su loši higijenski uvjeti i promiskuitet.

Simptomi

Glavni simptom je intenzivan svrbež koji prisiljava bolesnika da se stalno češe i grebe ne bi li time umanjio nadražaj, pa se zbog toga razvijaju rane i kraste.

Što poduzeti?

Iako se svrab najčešće javlja u nehigijenskim uvjetima, svatko se može zaraziti. Ako liječnik utvrdi svrab, morat ćete četkom oprati sva zahvaćena područja, a zatim propisanim insekticidom premazati cijelo tijelo ispod vrata. Postupak treba ponoviti nakon nekoliko dana.

Grinje koje izazivaju svrab brzo ugibaju nakon odstranjivanja iz kože. Valja se pobrinuti i za dezinifekciju (raskuživanje) odjeće i posteljine; komadi koji se iz određenih razloga ne mogu prati, mogu se odvojiti i ostaviti na posebnom mjestu – najmanje četiri dana – nakon čega više nema opasnosti.