Mononukleoza Simptomi I Liječenje

mononukleoza

Ovu vrstu virusne infekcije neki nazivaju “bolešću ljubljenja” zato što se općenito vjeruje da se prenosi s osobe na osobu dodirom usta. Kako se ona zapravo širi nije poznato, ali obično nije epidemijska bolest kao npr. gripa.
Ako dobijete infekcioznu mononukleozu, virus će se vjerojatno proširiti optokom krvi u gotovo svaki tjelesni organ, odatle i raznovrsnost simptoma, uključujući otečene limfne žlijezde s visokom temperaturom, pa je zato neki zovu žljezdanom groznicom.

Simptomi

Isprva vam se može činiti da imate gripu, zato što početni simptomi infekciozne mononukleoze nalikuje na simptome gripe: povišena temperaturu, glavobolja, grlobolja i općenita slabost. Nakon dan – dva zamijetit ćete da imate otečene, bolne žlijezde u vratu, pod pazuhom i u preponama. Osim toga, može se razviti žutica. Svi glavni simptomi obično nestaju nakon dva do tri tjedna, ali ćete se još neko vrijeme, najmanje 2 tjedna, vjerojatno osjećati slabi, tromi i potišteni.

Učestalost

U prosječnoj godini samo jedna na 1000 osoba zatraži liječničku pomoć zbog infekciozne mononukleoze. No, bolest se vjerojatno javlja češće jer ima mnogo slučajeva koji nisu dijagnosticirani ili je postavljena pogrešna dijagnoza gripe. Najčešće se razbole djeca i mlade odrasle osobe.

Opasnosti

Infekciozna mononukleoza nije opasna bolest, ali je sklona recidivu, katkada i nekoliko puta u toku slijedeće godine. Opetovane pojave bolesti javljaju se obično u blažem obliku, a kad infekcija potpuno nestane, posljedica više neće biti. Na žalost, nećete steći imunitet na ponovnu infekciju, vjerojatno zato što infekcioznu mononukleozu uzrokuje više vrsta virusa.

Što poduzeti?

Ako simptomi gripe, potraju dulje od tjedan dana. osobito ako su vam uz to otečene žlijezde, obratite se liječniku. On će vas pregledati i obratiti posebnu pažnju na eventualne kvrge ili otoke. Ako sumnja na infekcioznu mononukleozu liječnik će vam vjerojatno izvaditi krv radi analize. Nalaz će potvrditi bolujete li od ove bolesti.

Liječenje

Samopomoć: pijte mnogo vode i voćnog soka, naročito ako imate povišenu temperaturu, i ne izlazite iz kuće. Kako biste ublažili smetnje ili bolove, pijte aspirin ili paracet, plivalgin. Bitno je mirovati. Nemojte se baviti nikakvim svakodnevnim poslom, sve dok vam to ne dopusti liječnik, tj. najmanje mjesec dana nakon pojave bolesti.

Stručna pomoć: budući da je infekciozna mononukleoza virusna bolest, antibiotici vam neće pomoći. Bolest naprosto mora proći svojim tokom. Neki bolesnici dobivaju napadaje depresije u periodu rekonvalescencije, zato što se osjećaju vrlo umornim i tromima. Ako ste deprimirani, liječnik će vam pomoći.