Herpes Zoster

Herpes zoster

Herpes zoster  uzrokuje isti virus koji uzrokuje i vodene kozice. U toku vodenih kozica taj se virus može probiti do korijena nekog živca u mozgu ili leđnoj moždini. Tamo miruje godinama dok ga ne reaktivira neki fizički ili emotivni stres. Zbog toga je teško ocijeniti trajanje inkubacije. Kad se reaktivira, virus se množi i izaziva jake, prodorne bolove u zahvaćenom području. Stvaraju se i skupine mjehurića na koži.

Simptomi

Žestoki bolovi na zahvaćenom području obično prethode osipu koji se javlja nakon nekoliko dana. Bolest može zahvatiti gotovo svaki dio tijela, ali se naročito često javlja jednostrano na trupu; najmučnija je ako zahvati lice (naročito kraj očiju). Bolovi ne prestaju kad izbije osip, već često traju nekoliko tjedana nakon nestanka osipa. Mjehurići što ih stvara herpes zoster svrbe i postepeno se pretvaraju u kraste. Općenito nestaju nakon otprilike tjedan dana, ali ostavljaju ožiljke kao i mjehurići što se stva­raju kod vodenih kozica.

Ako je zahvaćen lični živac, može doći do privremene parali­ze ličnog živca. Ako je bolest zahvatila oči, postoji opasnost od bolnog i opasnog oštećenja rožnice.

Učestalost

Herpes zoster se javlja nepredvidivo, iako uvijek ima nekoliko slučajeva medu djecom za vrijeme epidemije vodenih kozica. Bolest je češća, a obično i bolnija, kod odraslih osoba.

Što poduzeti?

Ako imate herpes zoster, možete jedino namazati osip cinkovim oksidom (tekućim puderom) i uzimati tablete protiv bolova. No, uvijek se obratite liječniku kad imate herpes zoster. Nemojte čekati ako je bolest zahvatila lice. Liječnik vam može propisati djelotvorniji analgetik i ubrzati zacjeljenje osipa premazujući ga antivirotikom. Osim toga, bit će vam potreban stručni savjet kako da zaštitite oči. Ponekad je nužna laboratorijska kontrola krvi da se isključi neka druga osnovna bolest.