Buhe

buhe

Mnoge vrste buha žive kao paraziti na različitim životinjama. Uz dvije iznimke – kokošju buhu (Echidnophaga gallinacea) tekut i
pješčanu buhu, koje nalazimo u Africi, karipskom području i južnom dijelu SAD – životinjske buhe se obično dugo ne zadržavaju na koži čovjeka. Buhe vrlo dobro skaču, pa se pojedinačni ugrizi na ljudskoj koži obično mogu pripisati životinjskim buhama (obično pasjim ili mačjim) koje su privremeno napustile svoje domaćine.

Buhe odlažu jajašca u posteljini, pa se nakon tjedan dana
iz njih probijaju ličinke. Razvijene buhe mogu nakon toga živjeti u posteljini, hraneći se na životinjskim domaćinima, a povremeno i na čovjeku.

Ugrizi buha, posljedica sisanja krvi, izazivaju intenzivan nadražaj koji traje i do dva dana. Infestacije buhama se javljaju u svim dijelovima svijeta, ali su najčešće u uvjetima neposrednog kontakta s domaćim životinjama i slabim higijenskim prilikama.

Što poduzeti?

Spriječite infestaciju sprejem ili praškom protiv buha, ili šamponom operite kućnog ljubimca, te sprejem poštrcajte i njegov “krevet”. Ako sumnjate na izvor infestacije u vlastitom krevetu, na pokućstvu ili u sagovima, poprskajte ih sredstvom protiv buha, a kožu namažite insekticidom. U ozbiljnim slučajevima bilo bi uputno pozvati stručnjaka za dezinfestaciju kako biste se riješili buha u kući.

U domovima zdravlja postoje higijeničari koji prema potrebi obavljaju dezinfestaciju; u Zavodima za zaštitu zdravlja postoje odjeli za dezinfekciju, deratizaciju i dekontaminaciju gdje se može dobiti savjet i pomoć pri suzbijanju insekata.