Bjesnoća

Bjesnoća

Bjesnoća je virusna bolest životinja koja se može prenijeti na ćovjeka ugrizom ili ogrebotinom. Ako virus prodre do čovječjeg centralnog nervnog sistema, razvija se upala mozga koja je uvijek smrtonosna.

Početni simptomi su povišena temperatura, a bolesnik se općenito osjeća loše kao i kod svake virusne infekcije. Nakon dva – tri dana zaražena osoba se počinje nerazborito ponašati, a u grlu i ustima ima jake spazme (grčeve) koji se pojačavaju čim bolesnik ugleda vodu (“hidrofobija” znači “strah od vode”). Smrt će vjerojatno nastupiti za nekoliko dana.

Inkubacija kod bjesnoće varira i traje od dva tjedna do dvije godine (obično jedan do dva mjeseca). Na sreću, bolest se ne prenosi lako. Zapravo, od bjesnoće će oboljeti otprilike samo 10% osoba koje ugrize bijesna životinja.

Godišnje u nas bude ugrizeno oko 30 000-40 000 osoba, a od njih se oko 50% podvrgava antirabičnom cijepljenju. Među divljim životinjama, osobito među lisicama, nađen je relativno visok postotak zaraženih (“silvatičnom”) bjesnoćom.

Što poduzeti?

Nemojte ništa riskirati. Ako vas je ugrizla ili ogrebla životinja koja bi mogla biti bijesna (ako se ponaša agresivno i eventualno pjeni oko gubice), smjesta se obratite liječniku. Životinju treba uhvatiti, ako je moguće, ali ne ubiti. Ako preživi dulje od 10 dana, onda sigurno nije bijesna. U međuvremenu će vas vjerojatno nekoliko puta cijepiti protiv bjesnoće radi sprečavanja razvoja bolesti