Tumori Hipofize

tumori hipofize

Postoje dvije vrste tumora hipofize; obje se javljaju (iz nepoznatog razloga) u prednjem, nikada u stražnjem režnju hipofize.

Prva je vrsta adenom, benigni tumor koji uzrokuje prekomjerno lučenje nekog hormona i, time, akromegaliju ili gigantizam, galaktoreju ili Cushingov sindrom. Tumor može i pritiskati okolna područja i uzrokovati dodatne poremećaje. Druga vrsta tumora je tzv. kraniofaringeom, novotvorevina koja ne povećava izlučivanje hormona, ali se zato povećava i pritišće prednji režanj, uzrokujući pituitarnu nanosomiju ili hipopituitarizam, ili stražnji režanj, uzrokujući dijabetes insipidus. Neki kraniofaringeomi su maligni.

Tumori obje vrste mogu pritiskati (ako su veliki) na živce koji vode u oči i uzrokovati glavobolje, škiljavost i pogoršanje vida.
Liječenje svih navedenih bolesti uključuje i krvne pretrage kojima se mjere razine pojedinih hormona, rendgensko snimanje lubanje, a ponekad i kompjuteriziranu tomografiju mozga kako bi se utvrdilo da li bolest uzrokuje tumor hipofize.

Liječenje

Kad god je to moguće, tumor hipofize se odstranjuje ili uništava operativnim zahvatom i/ili radioterapijom. Danas su rezultati takvih zahvata izvrsni.

Kirurško odstranjivanje tumora je vrlo osjetljiv postupak i izvodi se izuzetno sitnim instrumentima. Kirurg obično do tumora dopire kroz nosnicu ili kroz otvor na hrptu nosa. Ako je tumor velik i pritišće očne živce, bit će možda potreban neurokirurški zahvat. Nakon operacije bolesnik se brzo oporavlja, iako je uvijek moguća opasnost od oštećenja (u toku operacije) hipofize, koja je mala i osjetljiva, što bi moglo uzrokovati hipopituitarizam ili dijabetes insipidus.

No, to je prihvatljiv rizik, jer se obje navedene bolesti mogu liječiti doživotnom supstitucionom terapijom hormonima. Umjesto da izreže tumor, kirurg ga može i kauterizirati (spaliti), zamrznuti ili usaditi u njega sitni radioaktivni implantat.

Ako se tumor proširio ili ako je teško odrediti točno mjesto tumora, bit će potrebna radioterapija cijele žlijezde. Kao i operativni zahvat, i radioterapija može oštetiti ostatak žlijezde.