Pituitarna Nanosomija

Pituitarna nanosomija

U rijetkim slučajevima djeca ne rastu kako treba budući da hipofiza ne stvara dovoljno hormona rasta (ima i drugih uzroka kržljavog rasta, koji su češći od nedostatka hormona).

Nedostatak hormona rasta može biti prisutan od rođenja, ali se može isto tako javiti u bilo koje doba u toku djetinjstva ili adolescencije (bolest ne pogađa odrasle koji su ionako prestali rasti).

Nanosomija može biti posljedica tumora hipofize, ali i drugih, za sada nepoznatih uzroka. U nekim slučajevima nedostatak hormona rasta popraćen je preslabim lučenjem drugih hormona, što dovodi do zaostalog seksualnog razvitka.

Što poduzeti?

Patuljast rast se kod dojenčeta često otkrije prilikom redovnih pregleda kojima se podvrgava svaka beba nakon porođaja. Ako nešto nije u redu, liječničkim pregledima i pretragama krvi utvrdit će se nije li slabiji rast posljedica nekog drugog uzroka koji je češći od nedostatka hormona rasta, budući daje taj uzrok obično posljednji što ga valja uzeti u obzir. Nedostatak hormona rasta se otkriva mjerenjem količine hormona u uzorku krvi, i to prije i nakon stimulacije hipofize lijekovima ili fizičkim aktivnostima. Pretragama se utvrđuje i eventualna prisutnost tumora hipofize.

Ako uzrok bolesti nije tumor hipofize, dojenčetu ili djetetu daju se injekcije ljudskog hormona rasta dva puta tjedno. To traje sve do kraja adolescencije, tj. dobi kad prestaje normalni rast. Većina djece izvrsno reagira na ovakvo liječenje, pa i takva djeca izrastu u normalne zdrave osobe.