Hipotireoza Simptomi I Liječenje

Hipotireoza

Ako štitnjača nije dovoljno aktivna (vidi Hipertireoza) razvija se bolest koja se naziva hipotireoza. Kod ove bolesti štitnjača luči premalo hormona – tiroksina – pa se stoga usporavaju svi kemijski procesi u tijelu.

Premalu aktivnost štitnjače može uzrokovati niz razloga, a ponekad je razlog i nepoznat. U nekim slučajevima bolest se javlja kao posljedica liječenja hipertireoze ili zbog pomanjkanja hormona (TSH) koji stimulira štitnjaču (što je posljedica poremećaja hipofize; vidi Hipopituitarizam). Hipotireoza može nastati i zbog nedostatka joda u ishrani.

Hipotireoza je također popratna tegoba kod Hashimotove bolesti, rijetkog poremećaja autoimunog sustava kod kojeg organizam uništava štitnjaču antitijelima koja kruže krvotokom.
U vrlo rijetkim slučajevima dijete se može roditi s defektnom štitnjačom, pa čak i bez nje, pa zbog toga u tijelu ima malo tiroksina ili ga uopće nema. Ako se stanje ne liječi, može se razviti kretenizam.

Simptomi

Simptomi nastupaju u toku nekoliko mjeseci ili čak godina, a očituju se općim pogoršanjem fizičkog i mentalnog zdravlja.
Ako imate hipotireozu, cijelo vam je tijelo “usporeno”. Osjećate se stalno umornim i iscrpljenim. Čak i jednostavne mentalne radnje, npr. zbrajanje nekoliko brojeva, zahtijevaju sve više vremena. Cijelo vas tijelo boli i možete se kretati samo polako. Broj otkucaja srca opada na 50 (na minutu) ili manje, a i stezanje crijevnih mišića je usporeno pa vas često muči zatvor stolice.

Budući da usporeni tjelesni procesi traže manje energije, jest ćete manje, ali ćete se ipak debljati. Počet ćete osjećati hladnoću i odijevati se mnogo toplije od ostalih. Kosa će vam se prorijediti, te postati suha i bez sjaja. Jedan od izrazitih simptoma hipotireoze javlja se na koži, koja postaje suha, zadebljala i otekla zbog nakupljanja sluzave tvari. Lice vam izgleda podbuhlo, pa se zbog nadutosti i otoka hipotireoza ponekad naziva miksedemom. Oteklo, miksedematozno tkivo se razvija i na glasnicama, pa vam glas postaje dublji i hrapaviji, kao i na ušima (izazivajući gubitak sluha) i na ručnim zglobovima, pritiskujući živce koji se protežu u šake i izazivajući obamrlost i trnce u šakama. Žene imaju jake i duge menstruacije. I žene i muškarci gube interes za spolni život.

Kod težih slučajeva hipotireoze bolesniku je vrlo hladno i pospan je, a nakon nekog vremena gubi i svijest. Tu “miksedematoznu komu” može uzrokovati hladno vrijeme ili neki lijekovi, naročito sedativi.
Novorođenčad s hipotireozom su letargična (pospana), teško ih je hraniti, imaju velik jezik, a u nekim slučajevima pupčanu kilu i dugotrajnu žuticu.

Učestalost

Svake se godine 1 osoba na 500 (u prosjeku) obraća liječniku zbog hipotireoze. Hipotireoza se u nas najčešće javlja kao posljedica kirurškog odstranjenja guše (oko 1%); liječenja hipertireoze (oko 3%) i liječenja radioaktivnim jodom (10-12%). U odraslih osoba je najčešće nalazimo u žena koje su rađale mnogo djece.

Opasnosti

Neliječeno novorođenče s hipotireozom postat će patuljak i duševno će zaostati (kreten), dok se kod odraslih razvija općenito bolesno stanje. Ako ne uslijedi miksedematozna koma, bolest obično nije smrtonosna.

Što poduzeti?

Mnogi ljudi kad tad osjećaju iscrpljenost i umor, što ne znači da moraju imati hipotireozu. Međutim, ako zamijetite neke od opisanih simptoma, otiđite liječniku. On će vas pregledati, uzeti uzorke krvi za analizu, pa ako se u njima utvrdi niska razina tiroksina, dijagnoza će glasiti “hipotireoza”. Ako uz to krv sadrži i antitijela koja djeluju protiv štitnjače, dijagnoza je “Hashimotova bolest”. Hipotireoza kod novorođenčadi se obično otkriva prilikom pregleda koji se obavlja odmah nakon porođaja.

Liječenje

Bez obzira na uzrok bolesti, liječenje je jednostavno. Morat ćete svakog dana do kraja života uzimati tablete umjetnog tiroksina. Nekoliko dana nakon početka liječenja osjećat ćete se mnogo bolje, a nakon nekoliko mjeseci zdravstveno bi vam stanje trebalo postati normalno. Novorođenčadi se tablete daju što prije moguće. Ako se s liječenjem počne prije dobi od tri mjeseca, beba će imati vrlo dobre izglede na normalan rast i razvitak bez daljnjih simptoma. Roditelji moraju paziti na to da dijete stalno i redovito uzima propisane tablete. Miksedematozna koma je hitan slučaj koji zahtijeva neodložnu bolničku skrb.