Hipopituitarizam Simptomi I Liječenje

Hipopituitarizam

Hipofiza igra bitnu ulogu u reguliranju rasta, seksualnog razvitka i bazalnog metabolizma, i to uglavnom zahvaljujući aktivnosti njenog prednjeg režnja, jer on luči šest hormona koji utječu na razne dijelove tijela (vidi hipofiza). Kod bolesti koja se zove hipopituitarizam hipofiza ne proizvodi jedan ili više hormona. Posljedice nedostatka bilo kojeg hormona su opsežne i obuhvaćaju zaostalost u seksualnom razvoju ili neplodnost, prerano star izgled, slabost, bljedilo i općenito loše zdravstveno stanje.

Najčešći uzroci hipopituitarizma su ozbiljne ozljede glave, tumor hipofize ili nuspojave prilikom liječenja tumora hipofize. Ponekad se bolest javlja kod žena nakon teškog gubitka krvi pri porođaju, a ponekad uzrok nije poznat.
Hipopituitarizam je obično kronična (dugotrajna) bolest. Ne može se izliječiti, iako se suvremenim metodama mogu suzbiti mnoge posljedice.

Simptomi

Budući da hipofiza stimulira rad nekoliko drugih endokrinih žlijezda (žlijezda koje luče hormone), simptomi hipopituitarizma su splet simptoma koji se javljaju kod nekoliko drugih hormonalnih poremećaja kao što su hipotireoza, Addisonova bolest, amenoreja ili izostanak menstruacije, pituitarna nanosomija i neplodnost.

Opasnosti

Ako se odmah ne liječi, hipopituitarizam može biti smrtonosan, i to uglavnom zato što zbog ove bolesti nadbubrežne žlijezde ne mogu reagirati na stres ili infekciju. U rijetkim slučajevima hipopituitarizam može izazvati hipoglikemiju. Bolest se dijagnosticira specijalnim pretragama krvi (u bolnici). Ako dijagnoza potvrdi da se radi o hipopituitarizmu, ispitat će se je li on uzrokovan tumorom hipofize.

Liječenje

Osoba koja ima hipopituitarizam mora se doživotno liječiti tabletama i injekcijama prirodnih hormona kako bi se nadoknadio manjak hormona što ga ova bolest uzrokuje. Tabletama tiroksina nadoknađuju se hormoni što ih normalno luči štitnjača, pa se time liječi hipotireoza. Tabletama hidrokortizona nadomještaju se hormoni nadbubrežnih žlijezda, dok se muškarcima u tom slučaju daju injekcije testosterona ako sjemenici ne proizvode dovoljnu količinu ovog spolnog hormona.

Kod žena se hormonalnom terapijom obnavlja seksualni nagon i menstruacija (mlade žene mogu se liječiti estrogenom radi bržeg razvoja dojki). Muškarac ili žena koji su postali neplodni, a žele imati djecu, mogu često ponovno postati plodni (fertilni), ako im se daju injekcije hormona hipofize, koji djeluju posredno – stimulirajući spolne žlijezde (sjemenike ili jajnike).